WHO održava prvi summit o tradicionalnoj medicini: ‘Prirodno ne znači uvijek sigurno’

Foto: Twitter

Svjetska zdravstvena organizacija održava prvi summit o tradicionalnoj medicini, uz upozorenja da tretmani koji se temelje na prirodnim proizvodima mogu biti učinkovita alternativna zdravstvenoj skrbi samo ako su znanstveno dokazani.

Tradicionalna medicina je “prva luka za milijune ljudi širom svijeta”, poručila je UN-ova zdravstvena agencija.

Summit u Indiji okupio je političare i znanstvenike s ciljem “mobiliziranja političke predanosti i djelovanja temeljenog na dokazima”, ističe WHO.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je uoči summita da tradicionalna medicina može pojačati “praznine u pristupu” zdravstvenoj skrbi, ali je vrijedna samo ako se koristi “na odgovarajući način, učinkovito i iznad svega, sigurno na temelju najnovijih znanstvenih dokaza”.



Dvodnevni Svjetski summit o tradicionalnoj medicini Svjetske zdravstvene organizacije održava se uz sastanak ministara zdravstva G20 u indijskom gradu Gandhinagaru.

– Sve naprednija znanost o tradicionalnoj medicini trebala bi se pridržavati istih rigoroznih standarda kao i u drugim područjima zdravlja, poručio je šef programa WHO-a za istraživanja John Reeder.

Indijski premijer Narendra Modi, koji će otvoriti konferenciju WHO-a video porukom, više je puta promovirao zdravstvene dobrobiti joge, veličajući je kao “panaceju” za stres, pa čak i mržnju.

Summit će se u budućnosti održavati jednom godišnje, a prošle je godine otvoren Svjetski centar za tradicionalnu medicinu WHO-a u indijskoj državi Gujarat.

Nedostatak regulatornog nadzora

Dok se tradicionalni lijekovi naširoko koriste u nekim dijelovima svijeta, njihovo je korištenje podložno žestokim kritikama.

UN-ova zdravstvena agencija definira tradicionalnu medicinu kao znanje, vještine i prakse koje se koriste za održavanje zdravlja i prevenciju, dijagnosticiranje i liječenje fizičkih i mentalnih bolesti.

No, mnogi tradicionalni tretmani nemaju dokazanu znanstvenu vrijednost, a kritičari kažu da potiču neobuzdanu trgovinu ugroženim životinjama, uključujući tigrove, nosoroge i pangoline, ugrožavajući opstanak nekih vrsta.

Upotreba lijekova iz kućne radinosti naglo je porasla tijekom pandemije covida-19, uključujući zeleni biljni napitak na bazi artemizije koji je predsjednik Madagaskara promovirao kao lijek.

Biljka ima dokazanu učinkovitost u liječenju malarije, ali mnogi liječnici odbacuju njezinu upotrebu u borbi protiv covida.

U Kini tradicionalna medicina ima istaknutu povijest, ali su vrhunska europska medicinska tijela prethodno zahtijevala da podliježe istom regulatornom nadzoru kao i konvencionalne zapadne metode.

Od 194 države članice WHO-a, u 170 se priznaje upotreba tradicionalne i komplementarne medicine od 2018., ali samo 124 su izvijestile da imaju zakone ili propise za korištenje biljnih lijekova.

Samo u pola zemalja postoji nacionalna politika o takvim metodama i lijekovima.

– Prirodno ne znači uvijek sigurno, a stoljetna upotreba nije jamstvo učinkovitosti. Stoga se moraju primijeniti znanstvene metode i procesi kako bi se pružili rigorozni potrebni dokazi, poručio je WHO.

Otprilike 40 posto odobrenih farmaceutskih proizvoda koji se trenutačno koriste temelji se na “prirodnim proizvodima”, prema WHO-u koji navodi “značajne lijekove” koji potječu iz tradicionalne medicine, uključujući aspirin.

Komentari