ZA DIO ZEMLJE UPALJEN CRVENI ALARM očekuje se jaka bura i obilna kiša

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL/ilustracija

Sredozemna ciklona naglašeno djeluje na vrijeme na cijelom Jadranu, a tijekom jučerašnjeg dana Dalmacija je bila najkišovitiji dio zemlje.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao crveno upozorenje za Kvarner i podvelebitsko područje, te narančasto upozorenje za veći dio Jadrana. U Dalmaciji se upozorava na nove obilne oborine, ponegdje do novih 90 litara. Podno Velebita očekuju se orkanski udari bure zbog čega je izdano crveno upozorenje, udari će biti jači od 130 km/h.

Sustav MeteoAlarm upozorava da će na području Kvarnera vrijeme biti vrlo opasno te da postoji visoka razina opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Za područje Dubrovnika i Splita je naglašeno upozorenje da su moguća oštećenja na imovini te na drveću. Također su moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča.



Oblačno s povremenom kišom, vjetrovito i razmjerno svježe, prognoza je državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak.

Oborina će ponegdje biti obilna, pogotovo u središnjim i gorskim predjelima te na jugu zemlje gdje će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu su moguća kraća sunčana razdoblja, uglavnom na srednjem dijelu. Na kopnu vjetar umjeren do jak sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni. Na Jadranu će puhati jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, a još na južnom i dijelu srednjeg Jadrana umjereno i jako jugo.

Temperatura zraka na kopnu većinom od 9 do 14, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 16 do 21 Celzijev stupanj.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najviše kiše je palo u Zaostrogu, čak 160 litara po kvadratnom metru. Tako je u samo jednom danu na ovoj mjernoj postaji palo više oborina nego što prosječno padne u cijelom listopadu, prenosi Jutarnji list.

Komentari