Zabrana korištenja opasne pirotehnike, detalji

Cropix

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, od 15. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. godine, provodi tradicionalnu akciju ”Mir i dobro” kojom se nastoji spriječiti stradavanje prilikom uporabe pirotehničkih sredstava.

Akcija se provodi već 28 godina kako bi se javnosti skrenula pozornost na činjenicu da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivne tvari čijim nestručnim rukovanjem mogu nastati ozbiljne ozljede i teške posljedice za cijeli život. Detalji akcije, predstavljeni su danas i u Policijskoj Upravi splitsko-dalmatinskoj.

Tijekom prošlogodišnjih blagdana, na širem splitskom području, uslijed korištenja pirotehnike, bilo je šestero ozlijeđenih. Novim zabranama, želi se korištenje određenih opasnijih sredstava, ponajprije petardi, potpuno izbaciti iz najveselijega dijela godine.

– Ta su pirotehnička sredstva, kategorije F2 i F3, i nema više petardi redenika. Njih je zabranjeno prodavati građanima, kazao je voditelj Odjela prevencije PU splitsko-dalmatinske Paško Ugrina. Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu SDŽ-a Leo Luetić dodao je kako upotrebom takvih sredstava može doći do teških ozlijeda – opeklina, razderotina, čak i amputacija.



Splitski su vatrogasci, također upozorili na važnost nadzora kojega roditelji moraju provoditi nad djecom koja koriste pirotehniku. Zapovjednik JVP grada Splita Mario Mikas naglasio je kako su proteklih godina tijekom blagdana, zbog vatrometa imali puno intervencija na krovištima i u potkrovljima.

Upotreba petardi i redenika iz kategorije F2 i F3 potpuno zabranjena tijekom cijele godine, a pirotehnika iz kategorije raketa i vatrometa ne smije se koristiti prije 27. prosinca. Kazne za građane koji se ipak odvaže na nezakonito korištenje pirotehnike, ovise o vrsti prekršaja, kreću se od 5 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10 do čak 30.000 kuna.

Komentari