ZABRINJAVAJUĆE BROJKE Mladi masovno odlaze, stanovništvo sve starije, a demografske politike nema

Ilustracija Foto: Pixabay

Mladi sve više iseljavaju zbog nezaposlenosti, uvjeta rada, plaća i stambenog pitanja. Poticajne mjere su neznatne, a demografske politike zapravo i nema. Stvar u svoje ruke odlučio je preuzeti Svjetski savez mladih Hrvatske, kroz multidisciplinarni znanstveni projekt želi otkriti probleme i politici ponuditi rješenja.

Od 2013. godine Hrvatsku je napustilo 300 tisuća ljudi, većinom mladih. Dok je primjerice Italiju u istom periodu njih osam tisuća. Negativne demografske trendove dodatno je pojačala i koronakriza.

Prema UN-u, Hrvatska je među pet najstarijih svjetskih populacija na svijetu, a ujedno je i najugroženije demografsko područje na svijetu.

“Prošle godine bilježimo najveći prirodni pad u povijesti, pri čemu je razlika između umrlih i živorođenih bila 21 tisuću. UN-ove projekcije govore da će 2050. Hrvatska imati 17 posto stanovnika manje”, objasnio je voditelj projekta Ivan Majstorović za Dnevnik.hr.



Dodaje kako su pokrenuli projekt mreža 2050. – demografija od izazova do odgovora kako bi kroz istraživanja na tri područja utvrdili probleme i ponudili rješenja u kreiranju demografske politike, koja na razini države gotovo i ne postoji.

Hrvatski demograf Stjepan Šterc ističe da je problem Hrvatske sadašnjosti i budućnosti starenje stanovništva i veći broj umrlih nego rođenih te oni utječu na nacionalnu sigurnost zemlje.

Tom se problemu, dodaje, dosad pristupalo s političke, a ne stručne razine. “To je bila politizacija cijele priče iako to nije političko, svjetonazorsko, religijsko pitanje, nego je to temeljno pitanje razvoja Hrvatske”.

Poticajne mjere za mlade da ostanu u zemlji ne postoje. “Nema niti jedne strateške odluke vezane za tu problematiku”, komentirao je.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako nastoje osigurati da što već broj sugrađana, pogotovo mladih, osnuje obitelj u Hrvatskoj, dobije zaposlenje.

Šterc smatra da je njegova izjava isključivo u predizborne svrhe.

“Ja mislim da je to predizborno. Mislim da se to čak izgovorilo istim glasom, tonom iz iste osobe. Mi smo od početka ovakvog vladanja Hrvatskom izgubili više od 100 tisuća ljudi samo prirodnim putem, dvostruko više toga još iseljavanjem. Odrazilo se to na svim prostorima u Hrvatskoj. Nakon ovakve izjave, ako se ne postupa sukladno njoj, sutra bez obzira na to tko dođe na vlast, mislim da Hrvatsku ne čeka izvjesna budućnost”, naglasio je.

 

Komentari