Zabrinjavajuće izvješće: Zapadnobalkanska mafija ključna za drogu u Europi

Kriminalne mreže na zapadnom Balkanu postale su ključni akteri na regionalnom tržištu droge i tržištu Europske unije, navodi se u izvješću Agencije za droge bloka (EMCDDA) u ponedjeljak.

Izvješće je pokazalo da je strateški geografski položaj zemalja poput Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, u kombinaciji s velikom potražnjom za drogom, posebice u Europskoj uniji i Turskoj, ubrzao djelovanje kriminalnih skupina.

“Neke zemlje EU-a nalaze se na rutama trgovine ljudima koje prolaze kroz zapadni Balkan prije ponovnog ulaska u EU. To znači da tokovi trgovine mogu biti složeni”, navodi agencija u izvješću koje je dio veće regionalne studije provedene između 2019. 2022.

Značajne dijaspore iz te regije u EU-u također predstavljaju skup pojedinaca koji se mogu iskorištavati ili regrutirati u te mreže, navodi se u izvješću.



EMCDDA je izvijestio o operativnoj prisutnosti zapadnobalkanskih skupina u Belgiji i Nizozemskoj, gdje su luke Antwerpen i Rotterdam važne za distribuciju i uvoz droge u EU.

Njemačka, Italija, Španjolska, Švicarska i Velika Britanija također su važne lokacije za te skupine u pogledu tržišta kokaina, heroina i kanabisa u Europi, navodi EMCDDA.

Te mreže nalik mafiji također su usvojile najnoviju dostupnu tehnologiju za poboljšanje učinkovitosti proizvodnje droge, trgovine i pranja novca, navodi se u izvješću.

To uključuje složenu opremu za uzgoj u zatvorenom prostoru, dronove ili korištenje kriptovaluta i šifrirane komunikacije.

I Zapadni Balkan i zemlje EU-a služe kao utočište za kriminalce koji se skrivaju od suparničkih kriminalnih skupina ili tijela za provođenje zakona.

“Prijavljeno je da članovi talijanskih i turskih kriminalnih mreža izbjegavaju pravdu skrivajući se na zapadnom Balkanu, dok se za ruske kriminalne organizacije smatra da su uključene u aktivnosti pranja novca duž obale regije”, rekao je EMCDDA.

 

Komentari