Zadarski vatrogasci u štrajku: ‘Naš zahtjev ostaje isti kako je i navedeno u procesu mirenja’

Foto: Jure Mišković/Cropix

U srcu požarne sezone 26 zadarskih vatrogasaca, članovi sindikata “Zajedno” od početka tjedna su u štrajku. Hitne intervencije odrađuju, ali od svojih zahtjeva ne odustaju. Štrajkat će sve dok poslodavac, Grad Zadar, ne ispuni njihove uvjete.

Kad se ispune zakonski uvjeti, u štrajku solidarnosti pridružit će im se i ostali članovi sindikata Zajedno, u kojem su zavodi za hitnu medicinu i Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske.

– Naš zahtjev ostaje isti kako je i navedeno u procesu mirenja. Znači mi zahtijevamo primjenu povoljnijih prava za radnika, ništa više. Tu se ne priča niti o povišicama, niti ičemu, nego samo da se plaća isplaćuje sukladno zakonom i onome što nama Zakon odobrava da mi imamo pravo na to. A što se tiče dužine štrajka, štrajk će se nastaviti dok god poslodavac ne uredi kolektivni ugovor, dok se ne urede prava radnika, rekao je Dino Lilić, povjerenik sindikata Zajedno.

– Teško mi je o tome govoriti, oni imaju pravo štrajkati koliko god žele i oni to i čine na način da ne obavljaju ostale poslove, dakle, ne idu na dežurstva, ne održavaju krug, ne rade vježbe i slično, međutim ovaj dio koji sam napomenuo, intervencije, to se odrađuje, rekao je Boris Jović, zapovjednik JVP-a Zadar.



Komentari