Zagreb: Nastavljen proces protiv optuženih suradnika balkanskog narkobosa, pogledajte u kakvim vozilima su dovezeni

Foto: Hina

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljen je proces protiv optuženih suradnika balkanskog narkobosa Darka Šarića u Hrvatskoj. Sudi se Petru Ćosiću, Manuelu Vuliću i još šestorici ljudi koji su raskrinkani lani u akciji hrvatskih istražitelja i nadležnih tijela Francuske, Srbije, Austrije, Španjolske, Ekvadora, Italije, Grčke i Njemačke.

Podsjetimo, njih USKOK tereti za krijumčarenje droge iz Južne Amerike na kojem su, kako se sumnja, zaradili preko 3,4 milijuna eura, no optuženi su i za jedno teško ubojstvo, te preprodaju oružja.

Sve je, naime, krenulo od ubojstva Milana Milovca, suradnika Darka Šarića, preko kojeg je Ćosić navodno nabavljao kokain u Južnoj Americi. Milovac je, prema optužnici, likvidiran po Ćosićevom nalogu u studenom 2020. godine. Poruke koje su okrivljeni razmjenjivali policija je pronašla na SkyECC komunikaciji.

USKOK je precizirao da je Ćosić nabavljao kokain, nadzirao njegov transport i iskrcaj, odobravao njegovu prodaju i cijenu prodaje, kao i način isplate, a organizirao je i izvlačenje kokaina iz kontejnera dopremljenih u Hrvatsku, dok su ostali članovi 10-eročlane skupine financirali ukrcaj kokaina, nadzirali transport, isplaćivali sudionike i preuzimali drogu u Luci Ploče koju su potom raspačavali, piše Direktno.



Na taj način je 10-eročlana skupina prokrijumčarila najmanje 609 kilograma kokaina kojeg su preprodali u vrijednosti većoj od 17 milijuna eura, naglasio je USKOK. U toj skupini je bio i Milan Milovac zvani Cigla koji je u međuvremenu u Ekvadoru umro od posljedica atentata koji je organizirao Ćosić, a koji je bio nezadovoljan Milovčevim onemogućavanjem ostvarivanja kontakata s dobavljačima droge iz Ekvadora i Kolumbije, kao i odnosnom prema Ćosićevoj skupini.

Ćosić je za ubojstvo Milovca zadužio 36-godišnjaka koji je u Ekvadoru, putem nepoznate osobe, angažirao također osobe za Milovčevu likvidaciju. USKOK dodaje da je Milovčeva likvidacija pokušana 13. studenog 2020. u Guayaqilu, ali je on preživio te je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu. Po obavijesti da je Milovac samo ranjen, Ćosić je atentatorima ponudio dodatni novac za ubojstvo Milovca i policajaca koji su ga čuvali u bolnici te su za likvidaciju angažirana dva Kolumbijca.

No, do drugog atentata na Milovca nije došlo jer je u međuvremenu jedan od atentatora uhićen, dok je Milovac u međuvremenu umro u bolnici od ranije zadobivenih ozljeda. Milovac je, prema pisanju medija, bio desna ruka srbijanskog narkobossa Darka Šarića koji je uhićen u Beogradu.

Uz to, USKOK sumnjiči Ćosića za krijumčarenje i preprodaju 38 automatskih pušaka, 119 granata, 2,4 kilograma plastičnog eksploziva, četiri pištolja, streljiva i detonatora iz BiH u Francusku, a tom prilikom je skupina pod njegovim vodstvom zaradila najmanje 164.500 eura. Također, Ćosić i osumnjičeni 46-godišnjak su u dva navrata organizirali šverc kokaina iz Južne Amerike do Luke Ploče, ali su odustali od transfera radi uvedenih ograničenja zbog pandemije korona virusa i rizika da ne budu otkriveni, piše Direktno.

Također, 63-godišnji i 47-godišnji član Ćosićeve skupine sumnjiče se za krijumčarenje 17 stranaca koji su otkriveni u kamionskoj prikolici na granici na Bregani. Sada USKOK traži da Ćosić i suoptuženi vrate 3,4 milijuna eura koje su ilegalno zaradili. Inače, Vulić je Hrvatskoj izručen u svibnju ove godine nakon što je uhićen u Kolumbiji na osnovu interpolove tjeralice.

Komentari