Zagreb: Održan prosvjed podrške Palestini, zamijećeno i jedno poznato lice

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Inicijativa za slobodnu Palestinu u Zagrebu održava prosvjed ‘Život, sloboda, pravda – marš za Palesinu”, tijekom kojeg su uputili zahtjev za trenutnim, trajnim i bezuvjetnim prekidom vatre u Pojasu Gaze. Prosvjed je počeo na Trgu žrtava fašizma te se nastavlja središtem grada, prema Zrinjevcu. Okupljeni su donijeli brojne transparente.  Uputili su i nekoliko zahtjeva Vladi RH i međunarodnoj zajednici. Glavni je trenutni prekid vatre u Gazi, koji će omogućiti humanitarnu i medicinsku pomoć, pristup struji, vodi i gorivu te potragu za nestalima, piše Dnevno.

Zanimljivo, na prosvjed je došao i poznati hrvatski redatelj Miran Kurspahić.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Uputili zahtjeve Vladi i međunarodnoj zajednici

Ponovno traže “oslobođenje preostalih 129 izraelskih taoca držanih u Gazi i najmanje 10.000 Palestinaca i Izraelaca koji se protive aparthejdu, ratu i genocidu, a koje je Izrael proizvoljno i nezakonito pritvorio, bez prava na pošteno suđenje”.

Zahtijevaju i progon ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti putem Međunarodnog kaznenog suda, a po uzoru na Južnoafričku Republiku, provođenje međunarodne pravne obveze kažnjavanja i sprječavanja genocida putem Međunarodnog suda pravde. Od Vlade traže da prizna Palestinu kao državu, kao što su to nedavno najavile Španjolska, Irska i Slovenija.



Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Zatim od Vlade traže i hitan otpis troškova evakuacije i pružanje potrebne podrške svima evakuiranima, kao i ostalim palestinskim izbjeglicama u Hrvatskoj. Napominju da su nakon evakuacije obitelji iz Gaze sa Zakladom Slagalica do kraja prosinca prikupili više od 17.500 eura.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Komentari