Zagrebački gradonačelnik imenovao novu pročelnicu Gradskog ureda za kulturu

Foto: Damir Krajač/Cropix

Emina Višnić imenovana je novom pročelnicom Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo te će na dužnost stupiti 1. lipnja.

“U više od 20 godina rada u kulturi Višnić je stekla specifična znanja i vještine u oblikovanju, programiranju i upravljanju organizacijama i projektima, kao i u prikupljanju sredstava, financijskom planiranju, upravljanju i kontroli proračuna”, navode na službenim stranicama Grada Zagreba.

“Bila je izvršna direktorica i voditeljica programa projekta Rijeka 2O20 – Europska prijestolnica kulture. Prije toga je bila ravnateljica ustanove POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade. Članica je autorskog tima rada ‘to trebamo – to radimo’ koji je predstavljao Hrvatsku na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture (2016.) te koji je dobitnik Velike nagrade 53. Zagrebačkog salona. Bila je članica te potpredsjednica lzvršnog odbora europske zagovaračke mreže Culture Action Europe te predsjednica Upravnog odbora Zaklade ‘Kultura nova'”, nabrajaju dalje njezina postignuća.

Igor Peternel, zastupnik Domovinskog pokreta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, za portal Direktno kaže da će novoj pročelnici, kao i uvijek, dati priliku da se dokaže svojim radom.



“Nisam je dobro proučio, tako da nemam izgrađeno mišljenje o njoj. Ne mogu ju unaprijed osuđivati za nešto što još nije napravila. Tomislav Tomašević je nju izabrao i neka je, a na nama je da je pratimo i ako radi dobro, to ćemo pohvaliti, a ako ne radi dobro, to ćemo pokuditi”, govor Peternel.

Višnić je, inače, četvrta pročelnica u Zagrebu koja je izabrana putem javnog natječaja, a takav način kadroviranja Peternel naziva – “farsom”.

“Gradonačelnik je dobio jako puno glasova i mandat građana, zbog čega je meni žao, no kada je već tako, neka si izabere ljude s kojima želi raditi. Ovo s javnim natječajima je jedna farsa koja zaglušuje sustav i to bi se trebalo mijenjati. Gradonačelnik koji je dobio direktne izbore mora imati mogućnosti dovesti svoj tim, a građanima i predstavničkom tijelu kasnije je odgovoran za njihov rad. To je po meni jedino normalno”, govori zastupnik Domovinskog pokreta za naš portal.

Podsjetimo, na poziciji pročelnice za kulturu, međugradsku suradnju i civilno društvo Višnić je zamijenila Jasnu Tomažić, dok je taj posao u mandatu prethodnog gradonačelnika Milana Bandića obavljala Milana Vuković Runjić. Ona je s te pozicije smijenjena u srpnju prošle godine, kada su otišli još i Ivica Lovrić, Ana Matijević, Zlatko Makar, Stipe Tutiš, Vjekoslav Jeleč i Sanja Jerković.

 

Komentari