Zagrebački SDP podržao Centar za gospodarenje otpadom u Resniku, ali traži izgradnju energane

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Zagrebački SDP u ponedjeljak je dao podršku planu izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Resniku, no istovremeno od gradske vlasti traže cjelovito rješenje i izgradnju energane u kojoj bi se ostatak otpada iskoristio za proizvodnju toplinske energije.

Dajemo podršku gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću za gradnju centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Resniku, ali taj objekt sam neće riješiti problem, rekao je v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da SDP kao koalicijski partner od gradske vlasti traži prijedlog cjelovitog rješavanja problema zbrinjavanja otpada u metropoli i predlažu da se za pitanje rješavanja ostataka otpada iz CGO-a, paralelno s CGO-om, radi na dokumentaciji za izgradnju energane.

– Nakon obrade, odnosno sortiranja, kompostiranja i recikliranja, od 300.000 tona otpada godišnje ostaje do 117.000 tona goriva koje se mora pohraniti ili treba platiti nekome da ga preuzme. Ako napravimo energanu, to bismo gorivo iskoristili za proizvodnju toplinske energije koja bi se, primjerice, vratila građanima koji žive u okolici, poručio je Kolarić dodavši da bi izgradnja koštala još oko 140 milijuna eura.



Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović naglasio je da SDP inzistira na cjelovitom rješenju za otpad.

Od gradonačelnika tražimo da nam u što kraćem roku predstavi konačni prijedlog cjelovitog i sustavnog rješavanja otpada u Zagrebu s hodogramom pojedinih radnji, odnosno koraka koji se moraju napraviti kako bi se taj plan realizirao. Tražimo da se pitanje riješi sustavno i do kraja, rekao je.

Demantirao je optužbe da će CGO u Resniku biti novi Jakuševec, istaknuvši da one dolaze od neodgovornih političara. Ustvrdio je da će se u Resniku otpadom baratati u zatvorenom objektu, a ne odlagati na otvorenom.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika SDP-a Tanja Sokolić podržala je najavljeni raskid koncesijskog ugovora za zagrebački pročistač otpadnih voda, o čemu će se raspravljati na sljedećoj sjednici Skupštine.

Istaknula je da će time Grad Zagreb u roku od 6 mjeseci od raskida ugovora doći u posjed zemljišta za izgradnju CGO-a, a potom i preuzeti tvrtku i postrojenje pročistača, što omogućuje prijavu europskog projekta izgradnje trećeg stupnja pročistača u vrijednosti od 320 milijuna eura.

Na novinarsko pitanje je li bilo razgovora o raskidu koncesije za pročistač, Klisović je odgovorio da je gradska vlast razgovarala o tome, ali da koncesionar nije dao suglasnost za korištenje zemljišta i izgradnju CGO-a u Resniku.

Komentari