Zaharova: Moskva cijeni kineski plan za rješavanje sukoba u Ukrajini

Foto: Twitter

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova kazala je da Moskva cijeni kineski plan za rješavanje sukoba u Ukrajini i da je otvorena za opciju da se ciljevi “specijalne vojne operacije” ostvare političkim i diplomatskim sredstvima. Dodala je kako bi to pretpostavljalo priznavanje “nove teritorijalne realnosti” u Ukrajini, piše The Guardian.

Kineski mirovni plan komentirao je i ukrajinski predsjednik tijekom današnje konferencije za novinare u povodu godišnjice ruske invazije. “Dobro je što Kina razgovara o Ukrajini. Peking nema loše interese. Prema izjavi, Kina poštuje naš teritorijalni integritet. Ali pitanje je što slijedi nakon tih riječi. Pitanje je u koracima i kamo će oni odvesti. Neke stavke u deklaraciji su mi razumljive, a s nekima se ne slažem”, rekao je Zelenski.

Kineski mirovni plan
Podsjetimo, Kina je pozvala na obnovu mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao rat. Na stranicama ministarstva vanjskih poslova objavili su dokument koji sadrži 12 točaka. U prvoj točki poziva sve uključene strane da poštuju suverenitet svih nacija.

Poziva svijet da “napusti mentalitet hladnog rata” okončavanjem “svih unilateralnih sankcija koje nije odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a”. Podsjetimo, niz zemalja uveo je sankcije Rusiji, državi koja je započela rat u Ukrajini. Kina poziva na prekid neprijateljstava putem dijaloga i pregovora dodajući da Peking planira “odigrati konstruktivnu ulogu”.



Kina traži i rješavanja humanitarne krize nastale zbog rata, zaštitu civila i ratnih zarobljenika te sigurnost nuklearnih elektrana. Pod točkom “smanjenje strateških rizika” u kineskom dokumentu se navodi da se “nuklearno oružje ne smije koristiti” te se izražava protivljenje svakoj prijetnji koja uključuje nuklearno oružje.

Pozivaju i na omogućavanje izvoza žitarica te održavanje industrijskih i opskrbnih lanaca sigurnima. Posljednja točka odnosi se na “promociju postkonfliktne obnove”.

 

Komentari