‘ŽAO MI JE’ Tomašević o ostavci i Svetom duhu: Anamarija Šimundić napravila je impresivne rezultate unatoč svim pritiscima

Foto: Ivana Nobilo/Cropix

Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije. Govorio je i o ostavci ravnateljice Svetog duha.

“Gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet predstavljaju nove podzemne spremnike za otpad i nove značajke aplikacije ‘RazvrstajMojZG'”, stajalo je u najavi, prenosi Index.hr.

Onda su održali presicu.

Tomašević je prvo govorio o podzemnim spremnicima. “Toplo preporučujem svima da instaliraju aplikaciju RazvrstajMojZg, jako je korisna. Pokazuje vam kad vam je odvoz”, kaže Tomašević. “Aplikacija vam šalje i push notifikacije kako biste mogli na taj dan iznijeti smeće”, rekao je. Dodao je da aplikacija nudi i odgovore što ide u koji spremnik.



“Želimo građane potaknuti da koriste što više reciklažna dvorišta”, rekao je.

“Ako građani odu pet mjeseci za redom na reciklažna dvorišta, dobit će besplatni paket ZG vrećica”, rekao je.

“Aplikaciju i dalje sustavno razvijamo”, rečeno je na presici.

Slijede pitanja novinara. “Broj odvoza i učestalost su sad potpuno točni”, rekao je Tomašević. “Dobit ćete notifikaciju. Vi ne morate više barkod s računa nositi na reciklažno dvorište. Mi smo to uveli da tvrtke ne odlažu besplatno svoj otpad, to je usluga isključivo za građane. Sad više ne morate nositi barkod, tamo je spremljen barkod u aplikaciji. Ovo pravo za besplatne vrećice ste mogli i do sada ostvariti, ali sad vam aplikacija sve točno prati pa je lakše”, rekao je.

“U Ljubljani su podzemni spremnici. Mediji su tamo išli i govorili da je to uzor model. Mi to sad radimo. Ljubljana ima najveći postotak odvajanja otpada, oni su nam uzor. Zato radimo podzemne spremnike u centru grada, to je povijesna jezgra. Oni iznad zemlje ne zauzimaju puno, a ispod imaju veliki kapacitet, ne treba ih često prazniti”, rekao je.

“Što se tiče Novske, ja sam rekao prije mjesec dana da odustajemo od kompostane. To je 105 kilometara daleko, ja sam od prije skeptičan o tom projektu. To je pokrenula prošla uprava. Ali glavni razlog je bio promjena pravila Europske komisije. Najkorisnije je da kompostana i sortirnica bude na jednom mjestu, to je u Resniku”, rekao je.

“Količina otpada se smanjuje. Na Jakuševcu se od 1. 10. odlaže 20 posto miješanog otpada”, rekao je.

“ZG vrećice se stabilno prodaju. Na početku je bio boom, građani su se opremili, nisu znali koliko će im trebati. Mislim da su mnogi bili iznenađeni kad su počeli odvajati koliko im malo vrećica treba. Nakon početnog booma, prodaja je stabilna. Dosad je prodano 28 milijuna ZG vrećica. Prodaja je stabilna, svaki mjesec je pratimo”, rekao je.

O Svetom duhu
“Hvala Anamariji Šimundić na svemu. Žao mi je. Kakvu to poruku šalje, netko takvog kalibra dobije 20 anonimnih prijava, pritisak. Da netko takav mora dati ostavku da sačuva zdravlje. Radi se o osobi koja nije član Možemo, ja je prije natječaja nikad nisam vidio. Ona je jedna od najcitiranijih znanstvenica u svijetu u svim znanstvenim disciplinama. Ona je iz Svetog duha, vodila je laboratorij tamo”, rekao je.

“Napravila je impresivne rezultate unatoč svim pritiscima”, rekao je. “Vršila se medijska hajka, ona nije stajala. Ona je sve obrazložila u pismu. Žao mi je, pitam se kakvo smo društvo. Ništa od tih nepravilnosti nije dokazano, to je 20 anonimnih prijava, nijedna potpisana imenom i prezimenom. Što to govori o nama kao o društvu”, rekao je.

Tomašević kaže da je neistina da je dobila novce za Zagrepčanku godine.

“Nezadovoljan sam kako se izvještavalo o bolnici Sveti duh. Ispadalo je da je to najgora bolnica u Hrvatskoj. Što nije. Dapače, udruge pacijenata su govorile da je to medijska hajka. Imali smo predstavnike drugih bolnica koji su izlazili van i govorili da je u njihovim bolnicama još gore, ali se o tome ne piše. Stvarao se pritisak, medijska hajka, koja u konačnici šteti samoj bolnici”, rekao je.

“To je bio jedan od glavnih razloga za ostavku, ona je rekla da bi se njenim daljnjim ostankom na taj način radila šteta bolnici”, rekao je.

“Ti pritisci su krenuli, i kaznene prijave, nakon što je prekinuta praksa da žene ne mogu obaviti pobačaj. Siguran sam da je dio prijava došao iz tih krugova. Siguran sam da je dio prijava i prijetnji došao iz krugova koji su super živjeli za vrijeme prošle vlasti”, rekao je. Kaže da su prijetnje prijavljene policiji.

Tomašević je rekao da očito postoje dvostruki standardi. Kaže da je enterovirus ušao i u bolnicu u Bjelovaru. “Znate li tko je tamo ravnatelj? Ja ne znam. Što je bilo s onim iz Siska koji je priznao da nije govorio istinu? Postoje dvostruka mjerila”, rekao je.

Komentari