Žarko Puhovski: Jedini smisao je ujedinjenje desnice sa Škorom, oko Škore, ispod Škore, preko Škore

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Spajanje pravaških stranaka kao jedan oblik desnog bloka u interesu je Karla Starčevića, predsjednika HSP dr. Ante Starčević, koji je zbog toga pozvao čelnike pravaških stranaka na ujedinjenje. Ima li takvo ujedinjenje uopće smisla, ali i snagu nešto napraviti na političkoj sceni pored Neovisnih za Hrvatsku i nove stranke Domovinski pokret Miroslava Škore te je li HSP propao kao stranka s obzirom na to da gotovo nigdje ne funkcionira osim u Lici?

Za portal Otvoreno navedenu inicijativu Karla Starčevića komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski. Prema njegovom mišljenju, spajanje pravaških stranaka u ovom trenutku čini mu se potpuno nevjerojatnim.

“To je sigurno peti ili šesti puta u zadnjih desetak godina da se pojavljuje takva inicijativa, a svaki put nakon inicijative dobili smo još jednu pravašku stranku. Jedini smisao s obzirom na sadašnje stanje na političkoj sceni je ujedinjenje desnice sa Škorom, oko Škore, ispod Škore, preko Škore – svejedno kako, jer on nema organizaciju i tu je problem o kojem sam govorio već nekoliko puta”, rekao je Puhovski.

Dodao je kako je Škoro za sada samo ime. Ako se spajanje stranaka oko njega ne dogodi, Puhovski smatra da će ponovno biti pet, šest, sedam lista koji će dobiti od 0,5 do 2,5 posto, što njega, kao ljevičara ne bi žalostilo, ali racionalno gledano to naprosto nije smisleno ponašanje.



Previše šefova, a premalo rada

“Čini mi se da tu važi ona stara žalosna poslovica ‘Mala bara s previše krokodila’, jer bi previše njih htjelo biti šefovi i ne čini mi se vjerojatnim da je to nešto što bi se doista dogodilo. S druge strane su Hrvatski suverenisti i Most koji se sada pozicioniraju nešto više desno, ali i Škoro. Taman da se oni svi ujedine, na desnici bi bile tri liste”, istaknuo je Puhovski.

To je obrazložio činjenicom da stranka Hrvatski suverenisti imaju svoj odjeljak, nakon raspada stranke Hasanbegovića i tzv. Zagrebačke frakcije. Puhovski je uvjerenja kako je zaista mala vjerojatnost da pravaši dogovore zajednički nastup kako bi nešto napravili na političkoj sceni.

Govoreći o tome je li HSP zapravo “živa” stranka, Puhovski je naglasio kako ta stranka propada već 30 godina.

“Oni su zaista bili jaka stranka na početku stvaranja hrvatske države. Imali su svoju vojsku i došli su u sukob s Tuđmanom što se danas želi zabašuriti. Oni sebe žele proglasiti ‘nasljednicima Tuđmana'”, istaknuo je Puhovski.

HSP počeo uništavati Tuđman, a dokrajčio Sanader

Podsjetio je kako je Tuđman Paragu otjerao u pritvor. “U vrijeme kada se to događalo, Ivan Zvonimir Čičak, Slobodan Lang i ja smo potpisivali peticije protiv pritvora Parage. Đapić nije, jer je bio u Osijeku. To je već tada krenulo dosta loše, a dokrajčio ih je zapravo Sanader i od tada oni nisu više ozbiljna politička činjenica na nacionalnoj razini”, naglasio je Puhovski.

Govoreći o pravašima, on je istaknuo kako oni naprosto nisu shvatili – osim unutrašnjih sukoba – što se događa sa suvremenom desnicom u svijetu, jer su jednostavno izašli iz trendova koji su na neki način obvezatni za sva društva, jer odgovaraju duhu vremena.

“Podatak koji to pokazuje jest to što oni stalno inzistiraju na državotvornosti, a to je nešto zbog čega bi trebalo hapsiti, jer u Hrvatskoj postoji država. Svaki pokušaj da se uspostavi druga država je protuustavni. Oni se ponašaju kao da države nema i još uvijek nisu shvatili gdje se nalaze”, zaključio je Puhovski.

Komentari