Zatvorenici pod pojačanim mjerama zaštite od koronavirusa. Zatvor u Zagrebu siguran za uporabu

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Već i ptice na grani pjevaju o tome kako se trebamo zaštititi od koronavirusa te da razmak između dvije osobe treba biti najmanje jedan metar. Uz to, moramo biti u svojevrsnoj karanteni, jer nam je preporučeno da ostanemo doma i gotovo uopće ne izlazimo iz stanova ili kuća.

Razmišljajući o tome kako nam se život promijenio iz temelja i kako je teško biti zatvoren u četiri zida, jer nam je u tom slučaju ograničena sloboda, sjetili smo se kako postoje ljudi kojima je, zbog teških krivičnih djela oduzeta sloboda pa su zatvoreni u ćelijama.

Pogađate da je riječ o zatvorenicima.

Zanimalo nas je kakve su mjere zaštite od koronavirusa u zatvorima, pridržavaju li se zatvorenici razmaka od jednog metra te je li moguće uspostaviti razmak i adekvatne mjere zaštite u zatvorima koji su prenapućeni zatvorenicima?



Odgovor smo dobili iz Ministarstva pravosuđa. Evo što su rekli…

“Od početka veljače 2020. godine u Ministarstvu pravosuđa, Upravi za zatvorski sustav i probaciju redovito se prate epidemiološki pokazatelji o riziku od bolesti uzrokovane novim koronavirusom (COVID-19) te se poduzimaju mjere i aktivnosti prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, u svrhu zaštite zdravlja svih osoba lišenih slobode i službenika te pravovremenog otkrivanja eventualnog nastanka bolesti i sprječavanja njezinog daljnjeg širenja”, ističu u Ministarstvu pravosuđa.

Pojačano praćenje zdravstvenog stanja zatvorenika

Dodaju kako je odmah započeto s pojačanim praćenjem zdravstvenog stanja zatvorenika i maloljetnika te su poduzete mjere opreza koje uključuju pojačanu higijenu osoba, prostorija i prostora, dodatno opskrbljivanje odjela zdravstvene zaštite zaštitnom opremom te donošenje internih uputa o postupanju u slučajevima sumnje na zarazu koronavirusom (za službenike i namještenike te za zatvorenike).

“Praćenjem aktualnih epidemioloških pokazatelja o povećanom riziku od bolesti, od 14. ožujka 2020. godine nadalje, u kaznenim tijelima postupno se uvode i primjenjuju određene mjere”, naglašavaju u Ministarstvu pravosuđa.

Time je ograničeno pravo zatvorenika na posjete, a posjeta se može odobriti isključivo po posebnom odobrenju upravitelja, te kada je to nužno radi zaštite prava zatvorenika u sudskom postupku ili u drugim nepredvidivim slučajevima.

Zatim, zatvorenicima se ne odobravaju pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom, što uključuje pogodnosti dužih i češćih posjeta te pogodnosti izlazaka,  obustavljene su sve aktivnosti organizacija civilnog društva u kaznenim tijelima, intenzivirano je korištenje video-linka s nadležnim sudovima, radi smanjivanja broja izvođenja zatvorenika obustavljeno je upućivanje zatvorenika na rad izvan kaznenog tijela, a u suradnji službenika odjela zdravstvene zaštite i odjela osiguranja u kaznenim tijelima su utvrđeni protokoli zaprimanja paketa za zatvorenike.

Zatvorenici imaju mogućnost video posjeta

“Radi ublažavanja štetnih psiholoških posljedica navedenih mjera te radi omogućavanja održavanja kontakata između zatvorenika i članova njihovih obitelji, osobito djecom, zatvorenicima je omogućeno češće i duže telefoniranje, a uz podršku UNICEF-a proširena je mogućnost video-posjeta zatvorenicima. U skladu s mogućnostima kaznenih tijela, zatvorenicima je omogućen češći boravak na svježem zraku te su intenzivirane aktivnosti strukturiranog i svrhovitog korištenja slobodnog vremena zatvorenika”, ističu u Ministarstvu pravosuđa.

Pitali smo ih i provode li se dodatne mjere dezinfekcije, na što su rekli kako “kaznena tijela sukladno organizacijskim mogućnostima osiguravaju provođenje mjera dezinfekcije, te osiguravaju dovoljnu količinu odgovarajućih zaštitnih sredstava”.

Nadalje, utvrđen je protokol postupanja u slučaju da zatvorenik manifestira tegobe dišnih puteva i/ili druge simptome koji mogu ukazivati na nastanak bolesti.

“Ministarstvo pravosuđa u koordinaciji s nadležnim sudovima i državnim odvjetništvima u svrhu zaštite zdravlja svih zatvorenika i službenika kaznenih tijela, te posredno zaštite zdravlja šire društvene zajednice poduzima sve mjere na rasterećenju kaznenih tijela i osiguravanju što boljih uvjeta osobama koje se nalaze u zatvorima i kaznionicama”, napomenuli su iz Ministarstva pravosuđa.

U pripremi prostorije za izolaciju

Uz to, svako kazneno tijelo odredilo je posebne prostorije za izolaciju osoba sa simptomima koji mogu ukazivati na nastanak bolesti. Isto tako u okviru zatvorskog sustava pripremaju se i odgovarajući izolirani prostori većeg kapaciteta za slučaj pojave epidemije i smještaj većeg broja osoba lišenih slobode.

Zaključno, radi potpunog informiranja javnosti ovim putem iz Ministarstva pravosuđa napominju da do sada nije zabilježen slučaj zaraze osoba lišenih slobode novim koronavirusom, a Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa ostvaruje kontinuiranu suradnju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nacionalnim stožerom te se i nadalje poduzimaju sve potrebne radnje kako bi se spriječila pojava epidemije novim koronavirusom (COVID-19).

Upitali smo ih je li zgrada zatvora pretrpjela oštećenja u nedavnom potresu u Zagrebu, na što su odgovorili kako su nakon potresa službenici Ministarstva pravosuđa zajedno s građevinskim stručnjacima izašli na teren u obilazak oštećenih zgrada.

Utvrđeno je kako Zatvorska bolnica u Zagrebu ima manju materijalnu štetu u vidu opadanja žbuke što ne ugrožava nesmetani nastavak svih radnih procesa te da je sigurna za uporabu.

Dakle, zatvor u Zagrebu siguran je za uporabu.

Komentari