Završen višesatni sastanak između liječnika i Vlade, Beroš: Nakon ovog razgovora ne vidim razloga za štrajk

Foto: Damir Krajač/Cropix

Višesatni sastanak između liječničkih udruga i Vlade bio je konstruktivan i u njemu je definirano što je bitno rješavati brzo, izjavili su ministar zdravstva i predstavnici liječnika nakon sastanka do kojeg je došlo na poziv premijera kako bi se pokušao postići dogovor i izbjegao štrajk.

Beroš: Dali smo si zadnji rok da uredba o koeficijentima stupi na snagu
U utorak su ministar Vili Beroš i liječnici dali izjave za javnost nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je trajao nešto više od tri sata. Liječnici, podsjetimo, traže bolje uvjete, a to su, između ostaloga, donošenje nove uredbe o koeficijentima, kao i zakona o radno-pravnom statusu liječnika.

“Nastavili smo konstruktivni dijalog, prošli smo sve teme. Koeficijenti su u završenoj fazi dogovora, ali dali smo si rok do 28. travnja kao zadnjeg datuma da uredba stupi na snagu”, rekao je ministar Vili Beroš.

Ministar je također naglasio da se moraju izbalansirati javni interes i mogućnost liječnika da odaberu svoj put kada je riječ o ugovornim obvezama nakon specijalizacije. “Stoga će se ugovorne obveze liberalizirati, a postojeće stanje riješiti pravnim aktima”, kazao je.



Također je najavljeno da će se postojeći plan mjera zdravstvene zaštite revidirati do 1. listopada te da će se paralelno raditi na izradi Zakona o radno-pravnom statusu liječnika, kao i onog o plaćama u javnim službama.

Ministar je naglasio da su liječnici temeljni nositelji zdravstvenog sustava te da su u utorak dodatno definirane izmjene ugovornih obveza za prijevremeni prekid radnog odnosa nakon specijalizacije. Na kraju je ministar spomenuo da će se još riješiti pitanje prekovremenih radnih sati.

Šefica Liječničkog sindikata: Razgovor je bio konstruktivan
Nakon sastanka se oglasila i doktorica Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, koja je istaknula da je dijalog bio konstruktivan. “Kad se toliko razgovara, očito se ima o čemu. Bitno je bilo pokazati da sve što želimo je posvetiti se pacijentu i raditi posao koji smo studirali”, kazala je, dodajući da su razgovarali o njihova četiri glavna zahtjeva.

Riječ je o, kaže, uredbi o koeficijentima, za koju je sada definiran rok, što prije nije bilo napravljeno. Osim toga, pokrenut će se i revizija tzv. robovlasničkih ugovora, a radi se i na Zakonu o radno-pravnom statusu liječnika, i to paralelno sa Zakonom o plaćama u javnim službama.

Čulinović Čaić također je rekla da je Skupština jednoglasno donijela odluku o mogućnosti pokretanja štrajka ako to bude potrebno te da će odluku donijeti Glavni odbor. “Odluka o pokretanju štrajka bit će donesena nakon razmatranja odbora te se očekuje da će biti brzo riješena”, kazala je.

Beroš: Nakon ovog razgovora ne vidim razloga za štrajk
Ministar Beroš kazao je na to da smatra da nakon razgovora u utorak nije potrebno pokrenuti štrajk. “Ako kolege nisu vjerovale meni kao ministru, danas nakon razgovora s premijerom i operativnog rješavanja problema, ja više ne vidim razloga za štrajk. Nakon razloga na ovoj razini, osobno ne vidim razloga za štrajk. Ali naravno da je na tijelima sindikata da odluče”, rekao je Beroš.

Šefica KoHOM-a: Plenković nam je nešto obećao, zadovoljna sam
Šefica KoHOM-a Nataša Ban Toskić istaknula je da je zadovoljna razgovorom s premijerom Plenkovićem. “Premijer je konačno iz prve ruke čuo probleme. Premijer nam je u društvu najbližih suradnika nešto obećao, zadovoljna sam, a vrijeme će pokazati je li to bio dobar osjećaj”, kazala je, prenosi Direktno.

Komentari