ZAVRŠENA PRVA NOĆ ULTRE: Policija pronašla hrpu narkotika, privedeno 59 osoba

Foto: Ante Cizmic/CROPIX

Festivalska sezona u Hrvatskoj ozbiljno je krenula još u lipnju, a održavanjem prve večeri Ultra Europe festivala znamo i da se dobrano zahuktala! Vidi se to ponajviše u priljevu gostiju mlađe dobi, ali i iz izvješća policije koja javlja o pronalascima raznih droga, bilo već na samoj granici ili pak, na samim festivalima i oko njih.

Da su određene supstance, zapravo velika većina njih, zabranjene u Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja, znaju to stranci, ali i domaći, a svakako i policija. Međutim, unatoč tome, mnogi ne prežu od pokušaja unošenja istih u zemlju i na festivale te ih koriste kako bi njihov festivalski doživljaj bio intenzivniji i potpuniji.

Da unošenje droge u Hrvatsku za takav doživljaj festivala nije prihvatljivo, na teži su način naučili mnogi stranci, pa tako i dvojica belgijskih mladića uhvaćenih na granici kod Preloga prošlog tjedna, s paketom nove vrste sintetičke droge nalik kokainu, javila je PU međimurska.

Festivalski dileri padaju na granici
Iz policije su kazali da se sve dogodilo prošli ponedjeljak u 16:39 sati na ulazu u Hrvatsku iz Mađarske kada su graničnoj kontroli pristupili belgijski državljani rođeni 2001. i 2003. godine.



U cilju zaprečivanja krijumčarenja droga preko državne granice, policijski službenici Policijske postaje Prelog pristupili su pregledu osoba, prtljage i vozila te je tom prilikom 21-godišnji belgijski državljanin policijskim službenicima predao otvorenu kartonsku kutiju u kojoj se nalazila PVC vrećica ispunjena sadržajem bijele praškaste materije te digitalnu vagu i nekoliko desetaka komada manjih praznih PVC vrećica s patentnim zatvaračima.

Nakon što im je policija oduzela praškastu supstancu te nakon što su naknadnom toksikološkom provjerom u Centru za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu utvrdili da se radi o sintetičkoj drogi iz skupine psihostimulansa, naziva 3-CMC, zaključeno je da se radi o takozvanoj ‘dizajnerskoj’ drogi, sličnoj amfetaminu.

Belgijanci planirali raspačavati novu drogu
Belgijski državljani su tada uhićeni i privedeni na kriminalističko istraživanje.

Međutim, ono što je posebno zabrinjavajuće je to što mladi Belgijanci spomenutu drogu nisu imali samo za vlastite potrebe, već im je namjera bila prodaja i daljnja distribucija na hrvatskom teritoriju. Pokazuje to količina spomenute droge koja je kod njih pronađena, težine 133,14 grama, ali i digitalna vaga, koja je za policiju obično dokaz da je planirana i daljnja distribucija i raspačavanje.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnja i promet drogama (neovlašteno posjedovali drogu s namjerom njene daljnje prodaje), predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

Ubojstvo na Zrću i borba protiv raskalašenih Britanaca
No, ovo nije nikakva novost. Naime, već godinama je poznato kako u ljetnim mjesecima najpoznatiju hrvatsku party destinaciju Zrće posjećuju partijaneri, među kojima se nađe i dovoljan broj stranih dilera, ponajviše Britanaca, koji osim što partijaju, na našoj obali i zarade novac prodajom droge.

Dobro je to poznato i vlastima, pa im je prije tri godine ‘dogulilo’ i odlučili su nešto učiniti po tom pitanju. Tako su nakon ubojstva iz 2018. u obračunu Britanaca na Zrću angažirali dodatne policijske snage, a za novog šefa gradske sigurnosti doveli su do tada umirovljenog nekadašnjeg šefa policijskog USKOK-a Maria Bertinu koji ne samo da se borio protiv organiziranog kriminala, već i dobro poznaje pašku party destinaciju.

Tako su u Novalji dilerima droge pokušali stati na kraj, a gradonačelnik Novalje Ante Dabo rekao je kako se više godina bave s tim problemom koji se raširi s dolaskom engleskih turista. Zbog toga su prije tri godine uspostavili kontakt s Uredom za suzbijanje zloporabe droge te su napravljene neke zakonske izmjene.

Incidenti, predoziranja, tučnjave i divljanje
Osim toga, na plaži su postavljene i kamere, a uspostavljena je tada i suradnja s britanskom policijom te sigurnosnim službama koncesionara na Zrću.

Zasad se čini da im to polazi za rukom. Situacija na plaži je mirna, posvuda su postavljene kamere, a surađuju i s policijom i sigurnosnim službama koncesionara.

“Uspostavili smo odličnu međunarodnu suradnju lokalne i britanske policije, a na festival Hideout su došla i dvojica britanskih policajaca specijaliziranih za nerede i huliganstvo. Od Ministarstva turizma oni su dobili popis gostiju s kojeg su križali one s kriminalnim dosjeom“, rekao je tada Bertina za Zadarski.hr koji i sam ima iskustva s uličnim bandama, a o problematici se educirao i u SAD-u.

Pripadnike bandi 2019. godine na Zrću, kaže, nije vidio. Da uspostave red u samoj Novalji lokalnoj vlasti komunalnim redarima pomagali su i britanski zaštitari-volonteri koji su upozoravali i kažnjavali one koji bi prekršili norme ponašanja. Poslali su tada na Zrće i 30 temeljnih, 2 interventne ekipe i 15 pripadnika krim policije specijaliziranih za sprječavanje zlouporabe droga.

„Ozbiljno se krenulo na represivnoj i sigurnosnoj razini zbog toga većih problema nije bilo. Imali smo incident s predoziranjem, i tuču redara s posjetiteljima. Oko šest ujutro pijani posjetitelji počeli su flašama i kamenjem gađati redare i oni su im uzvratili što nije bilo neosnovano“, kazao je Bertina koji je u organizaciju sigurnosti Novalje uključen od veljače 2019.

Kalabrijska mafija
Distribucija droge tada je stavljena pod znatno veću kontrolu nego proteklih godina. Već prvih dana festivala Hideout pao je lokalni diler koji je Novalju opskrbljivao kokainom i van sezone.

“Policija je to dobro odradila, ali trajni lanci organiziranog kriminala i dalje idu preko Zadra i Zagreba u Novalju. Prošle godine su ovdje uočeni i elementi kalabreške mafije, jedne od trenutačno najorganiziranijih europskih mafija kada je u pitanju trgovina drogom. Oko 30, 40 Talijana na mopedima su raspačavali drogu za jednog kalabrijskog mafijaša, koji je povezan s njemačkim ogrankom te mafije“, otkrio je dr. Slavko Sakoman za Zadarski te dodao da je ista mafija imala prste i u ubojstvu slovačkog novinara.

Iako je dio dilera pohapšeno, s terena nisu prestale dolaziti uznemirujuće informacije, poput one da je netko na nepoznatoj lokaciji u Novalji navodno počeo kuhati metamfetamin.

Prva noć Ultra Europe festivala
No, daleko od toga da se droga prodaje i konzumira samo ili većinom na najpoznatijoj party destinaciji u Hrvata. Konzumira se diljem obale i ne samo na festivalima elektroničke glazbe i oko njih. Međutim, budući je policija na njih najviše koncentrirana, kao i dileri, ponajviše zbog masovnosti, situacija se nije puno promijenila niti ove godine.

Naime, prva noć festivala Ultra Europe u Splitu koja se održala u petak, završila je sa 150 intervencija hitne medicinske pomoći tijekom kojih su četiri osobe prebačene u bolnicu, a policija je privela 59 osoba od kojih je oduzela veću količinu droge, dok su vatrogasci gasili požar u Park-šumi Marjan.

Doktor Dubravko Šola je za Hinu rekao kako je od 150 intervencija njih 30 bilo nešto značajnijih, a četiri su osobe prebačene u KBC Split. Tri su osobe zaprimljene u bolnicu zbog intoksikacije alkoholom i drogama te bitnog poremećaja svijesti, dok je jedna sudionica Ultre pala i slomila nos. Ostale intervencije su se uglavnom odnosile na uganuća, oguljotine, povraćanje i poremećaj svijesti.

“To je uglavnom to. Ništa se ružno nije dogodilo. Možemo biti zadovoljni prvom večeri Ultre”, rekao je dr. Šola.

image
Josko Ponos/Cropix

Palo 100 g kokaina, 200 komada ecstasyja, 18 ampula MDMA…
Paško Ugrina iz splitske policije je izjavio kako nisu imali posebne sigurnosne probleme, a najveći broj policijskih postupanja pretežno se odnosio na suzbijanje zlouporabe opojnih droga te manji broj na problematiku javnog reda i mira.

Ukupno je tako prve večeri Ultra festivala privedeno 59 osoba, među kojima i one koji su preprodavali karte za Ultru. Kod dva su stranca i hrvatskog državljanina pronašli više od 100 grama kokaina, više od 200 komada ecstasyja, 18 ampula MDMA, 12.9 grama ecstasyja u prahu, vagu, uređaj za vakuumiranje, novac i mobitele.

“Mogu istaknuti dobru suradnju s redarskom službom i svim hitnim službama. Prije i za vrijeme trajanja javnog okupljanja na širem području grada Splita osigurano je povoljno stanje sigurnosti. Nema nekih težih kaznenih djela, a zabilježili smo i prijavu gubitka osobnih dokumenata, te prijavljenih pet imovinskih kaznenih djela”, kazao je Ugrina.

U vezi s tim imovinskim kaznenim djelima u službene policijske prostorije priveli su dvije osobe pod sumnjom na to da su počinitelji drskih krađa, no, dodao je, obrada je u tijeku.

image
Josko Ponos/Cropix

Požar i dugo toplo festivalsko ljeto
Vatrogasci nisu imali posla na Parku mladeži, no zato su u 2:09 dobili dojavu o požaru na Marjanu. Gorjelo je na plaži Prva voda gdje je izgorjelo 150 metara kvadratnih niskog raslinja i trave. Požar je lokaliziran u 2:16, a potpuno ugašen u 3:12. Na intervenciji su uz 13 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) grada Splita s pet vozila bila i tri vatrogasca DVD-a Split s jednim vozilom.

Festival Ultra Europe počeo je u petak u 19 sati i trajao jutros sve do 5 sati. Nakon završetka prvog dana partijaneri su otišli u apartmane, dok su gradske komunalne tvrtke odmah prionule čišćenju oko Parka mladeži, ali i ostatka grada. Imali su pune ruke posla jer je ostalo poprilično smeća. Gužvu u Ulici Hrvatske mornarice izazvali su brojni taksisti koji su zauzeli kolničke trake kako bi ukrcali umorne partijanere.

Ove godine partijaneri nakon Ultre nisu spavali po užem dijelu grada, uglavnom na Rivi, vjerojatno jer u Splitu puše bura. Večeras se Ultra nastavlja drugom večeri, a do kraja ljeta ostao je cijeli niz festivala koji privlači domaće, ali i strane partijanere, kako na Zrće, tako i na razne druge destinacije na jadranskoj obali, kao primjerice Tisno, Šibenik, Trogir i mnoge druge.

Kakav će biti epilog festivalske sezone u Hrvatskoj, ostaje nam pričekati kraj ljeta, piše Dnevno.

 

Komentari