Završni govori Uskoka i Sauchine obrane u aferi dnevnice

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Uskok i obrana bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche u četvrtak su na zagrebačkom Županijskom sudu održali završne govore u tzv. aferi dnevnice u kojoj je sa Sauchom na optuženičkoj klupi i njegova bivša tajnica Sandra Zeljko.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac je kazao da je tužiteljstvo, unatoč poricanju optuženika, u cijelosti dokazalo počinjenje kaznenih djela koja se optuženicima stavlja na teret.

”Na temelju saslušanja brojnih svjedoka, materijalnih dokaza i pet grafoloških vještačenja kojima je iznijet isti zaključak, uz jedinu razliku u stupnju vjerojatnosti, nedvojbeno je dokazano da su optuženici počinila kaznena djela”, rekao je Ostrogonac.

Tužitelj je dodao da je ”Saucha nalagao i diktirao Zeljko sastavljanje lažnih putnih naloga koje je ona izradila, a on potpisao, nakon čega je Zeljko podigla gotovinu koju su potom podijelili zajedno”. Nadodao je da iz iskaza svjedoka ”sasvim jasno da putovanja nisu obavljena i da potpisi osoba na putnim nalozima nisu njihovi”.



Ostrogonac je kao otegotnu okolnost istaknuo upornost optuženika u počinjenju kaznenih djela i oštećivanje državnog proračuna koje su počinili ”optuženik na jednom od najviših državnih položaja i optuženica kao suradnica najvišeg državnog dužnosnika”.

Sauchin branitelj, odvjetnik Darko Maržić, naglasio je u završnom govoru da nema vjerodostojnih dokaza slijedom kojih bi sud mogao nedvojbeno zaključiti kako je Saucha nalagao ispisivanje putnih naloga, diktirao upute u vezi sadržaja putnih naloga te potpisivao putne naloge, ”što se događalo i znatno nakon njegovog odlaska s mjesta predstojnika premijerova kabineta”.

”Nelogično je pretpostaviti kako bi Saucha bio počinitelj tog kaznenog djela, ako je dokazano da je upravo Saucha upućivao Uskok na nova kaznena djela, a koja Uskok tada još nije niti uvidio te da je, kao pravnik, pristajao u arhivima ostaviti dokaze protiv sebe i dokazano nije učinio baš ništa ne bi li ih nekako barem prikrio”, zaključio je Maržić.

Saucha i Zeljko su se na početku suđenja u tzv. aferi dnevnice izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga.

Uskok tvrdi da je Zeljko to navodno nastavila činiti i nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.

Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Saucha je nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. napustio SDP i u Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

Komentari