Zbog drame oko sjedenja u klupama predlagatelja Bauk traži mišljenje Odbora za Ustav

Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk zatražio je u četvrtak mišljenje Odbora za Ustav o tome smiju li zastupnici predlagatelji zakona sjediti u Vladinim klupama u sabornici, referirajući se na buru koja se na tu temu digla tijekom sinoćnje rasprave o SDP-ovu prijedlogu zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Bauk u svom zahtjevu podsjeća da je, nakon što je završio izlaganje u ime predlagatelja, sjeo sam u klupu koja se nalazi uz zapadni zid zgrade Hrvatskog sabora na kojima inače sjede predstavnici predlagatelja.  Dodaje da ga je predsjedavajući Željko Reiner upozorio da krši Poslovnik i tražio da se izmjesti s mjesta koja su predviđena za predstavnike predlagatelja na što je, ističe, prigovorio i utvrdio da ne krši nijednu odredbu Poslovnika time što je kao predlagatelj sjeo na mjesto na kojem inače sjede predlagatelji.

Reiner je ustrajao na svom stavu da “svojim ponašanjem odstupa od općih pravila ponašanja u Saboru”, no Bauk u dopisu Odboru tvrdi da ničim nije odstupio od tih pravila. Dodaje i da je “kao predlagatelj mirno sjedio na mjestima gdje i inače sjede predlagatelji i čekao da u svojstvu predlagatelja odgovorim na replike na uvodno izlaganje u svojstvu predlagatelja te da je najavio da će se, nakon što završe te replike, vratiti na mjesto na kojem inače sjedi kao zastupnik da bi dalje sudjelovao u raspravi kao zastupnik”.

Stoga je predložio Odboru da zaključi da “korištenje mjesta u dvorani za sjednice koja obično koriste predstavnici predlagatelja, a u slučaju kad su u svojstvu predlagatelja zastupnici u Hrvatskom saboru ne predstavlja odstupanje od općih pravila ponašanja u Saboru”.



Predlaže i da se utvrdi da “zastupnici imaju pravo koristiti ta mjesta kad su u svojstvu predlagatelja, kao što imaju pravo koristiti mjesto za govornicom kad izlažu u ime predlagatelja ili u iznose stajalište kluba zastupnika te da Odbor pozove zastupnike da ubuduće koriste ta mjesta kad nastupaju u svojstvu predlagatelja”.

U prigovoru Odboru predlaže i da zaključi da “izricanje stegovnih mjesta zastupnicima samo zbog sjedenja predstavnika predlagatelja na mjestima koja su predviđena za sjedenje predstavnika predlagatelja predstavlja nerazmjerno i nerazumno ograničenje prema zastupnicima kad nastupaju u svojstvu predlagatelja, a u vezi mjesta za sjedenje u dvorani”.

U srijedu uvečer do spora, brojnih opomena, a u konačnici i prekida sjednice, došlo je zato što je predsjedavajući Reiner osporavao Bauku da kao predlagatelj zakona sjedi u tzv. Vladinim klupama. Bauk je na to mjesto sjeo izražavajući nezadovoljstvo što se Vlada nije očitovala o njihovu prijedlogu zakona niti je poslala svog predstavnika, a u tom “prosvjedu” pridružila su mu se još trojica SDP-ovaca. Reiner im je svima udijelio opomene. Nakon što se nezadovoljstvo proširilo među oporbenim zastupnicima kojima je Reiner gotovo svima udijelio opomene, prekinuo je sjednicu i najavio da će se rasprava o tom zakonu nastaviti kada se “steknu” uvjeti.

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na prigovore ove vrste mora odgovoriti u roku od 24 sata, ali se neslužbeno doznaje da će se okupiti u srijedu. Inače, Bauk upućuje prigovor na Reinerovo predsjedanje sjednicom Odboru na čijem je čelu upravo Reiner.

Komentari