Zbog prisutnosti etilen-oksida uslijedila je lavina povlačenja proizvoda u Hrvatskoj i Europi

Screenshot HRT

Brojni proizvodi povlače se iz trgovina posljednjih dana zbog prisutnosti etilen-oksida. Taj se spoj koristi za dezinfekciju opreme ili kao pesticid u proizvodnji, a u Europi je zabranjen.

Dosad su opozvani sladoledi, keksi, jogurti, a popis je sve duži. Samo u Hrvatskoj ove su godine opozvana 24 proizvoda zbog etilen-oksida, 3 puta više nego cijele 2020. Proizvodi različitih proizvođača ovih dana miču se s polica. Sporna je upotreba aditiva E410 u njihovoj proizvodnji.

“Svi proizvodi koji su koristili ovaj aditiv E410 će se sada povlačiti. Trenutno to sad vidimo sa sladoledima, s jogurtima, raznim keksima, s raznim vrstama prehrambenih proizvoda koji su taj aditiv koristili u procesu proizvodnje”, objašnjava Tatjana Karačić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

Sve je počelo kada je u aditivu E410 otkrivena prisutnost etilen-oksida. U svim europskim državama krenula je lavina opoziva, najprije sezama. Udruge potrošača smatraju da se na opozivu proizvoda i povratu novca potrošačima – ne smije stati.



“Ako sam platila proizvod 15 kuna da mi vratite štetu 15 kuna. Ona šteta koja je stvarno nastala mislim da to treba netko zapravo platiti. Mislim da će na taj način trgovci i proizvođači doći malo pameti i biti puno oprezniji”, kaže Marina Novaković Matanić, Udruga za zaštitu potrošača grada Karlovca “Korana”.

Upotreba etilen-oksida zabranjena je u Europi. Predstavnici domaćih proizvođača zato su od mjerodavnih institucija tražili bolji nadzor proizvoda koji se uvoze iz zemalja koje nisu u Uniji.

“Ako Hrvatska mora zadovoljiti visoke kriterije, tako moraju zadovoljiti i ostali koji uvoze u našu državu, to je bio jedan od glavnih zahtjeva naših proizvođača”, rekla je Tajana Radić, Hrvatska poljoprivredna komora.

Ministarstvo poljoprivrede poručuje da će u danima koji slijede opoziva biti još, pitanje je samo u proizvodnji kojih je artikala korišten sporni aditiv.

Komentari