ZBOGOM ĆIRILICI U VUKOVARU! Ovih dana skinuta je posljednja dvojezična ploča, ostale samo one na latinici

Foto: Vlado Kos/Cropix

U Vukovaru više nema niti jedne dvojezične ploče. Ovih je dana skinuta i posljednja, a ostavljene su samo one ispisane na latinici.

Podsjetimo, krajem prošle godine većinom je glasova Gradsko vijeće Vukovara na sjednici u četvrtak donijelo statutarnu odluku o izmjenama Statuta Grada Vukovar čime je brisana odredba o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na podruju grada Vukovara, donosi Dnevno.hr.

Po posljednjem popisu stanovništva, Srbi nisu ostvarili to pravo
U pojašnjenu odluke o izmjenama Stauta Grada Vukovara, navedeno je kako je toj odluci prethodila objava službenih rezultata popisa stanovništva provedenoga 2021. godine sukladno kojima kojima u gradu Vukovaru živi 29,73 posto Srba što je manje od jedne trećine od ukupnog broja stanovnika grada te na taj način ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Foto: Nikola Kajkić

Zanimljivo je da su se svojedobno vodili brojni sudski procesi protiv Vukovaraca koji su razbijali i skidali ćirilične ploče, a jedan od onih protiv kojih se zbog “huškanja” na to djelo sudi u maratonskom procesu je Stevo Culej:



“Nisam se borio protiv pisma, već neugodnog podsjetnika
Culej podsjeća kako se u to doba nije borio protiv pisma, već “neugodnog podsjetnika”:

“Moj primarni cilj bilo je uklanjanje loših uspomena, iako zaista nisam osobni skidao ploče niti bilo koga ‘huškao’ da to čini. Zločinci u Vukovaru nisu nikada kažnjeni, a te ploče su bile simbol njihove pobjede. Za nas koji smo se borili u ratu, to je bilo nepodnošljivo i poražavajuće.”

 

 

Komentari