Zdravko Mamić tone sve dublje: ‘Čula sam priče da nije plaćao samo igračima’

Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Nastavljeno je suđenje braći Mamić koji su u bijegu od hrvatskog pravosuđa te žive u Bosni i Hercegovini. Na suđenju se danas pojavila i Vlatka Peras, nekad Mamićeva tajnica danas prva žena Dinama.

Prema optužnici, Zdravko Mamić ostale je okrivljenike povezao u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna. Činili su to, tereti ih se, preko off-shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima…

Peras je sudu rekla: “Nemam saznanja gdje su nakon toga išle potvrde koje smo izdavali u ime Dinama, da li su išle u računovodstvo, da li su proknjižene. Nisam nikada bila prisutna kada je Mamić osobno dao novac nekome igraču ili treneru. Kada su krenule istrage u vezi toga inozemnog računa sjećam se da je predsjednik Mirko Barišić bio pozvan na saslušanje i počeo je istraživati gdje su otišli novci od Siemensa. Utvrđeno je da su novci otišli na taj račun.”

Velike promjene
Peras, danas bliska suradnica Mirka Barišića, zatim nastavlja: “Bila sam prisutna na tom razgovoru između Barišića i Mamića. Predsjednik je pozvao Mamića na taj sastanak i tada mu je Mamić rekao da je oko toga računa sve u redu, da o svemu postoje zapisnici sa Izvršnih i Nadzornih odbora. Nisam bila nazočna cijelom razgovoru. Poznato mi je da su tri tijela kluba (Nadzorni, izvršni odbor i skupština) zaključili da je Zdravko Mamić raspolaganjem računa u Klagenfurtu nije nanio štetu klubu. Danas znam da Barišić tada nije bio upoznat što se sve događalo sa tim računom. Znam i da je tim računom raspolagao Zdravko Mamić, iako su obojica otvorili taj račun. Osim Mamića nitko nije bio ovlašten za raspolaganje računom NK Dinama.”



“Čula sam priče da je plaćao i nekim drugim osobama, a ne samo igračima. Vjerojatno je tako nešto isplaćivao i agentu Eduarda da Silve. Mislim da Dinamo ne bi opstao bez tog računa u Austriji i to je moj osobni zaključak”, nastavila je Peras, prenosi Dnevno.hr

Potom je dodala: “Ne sjećam se da li sam još nekome nogometašu sačinila takve potvrde iako je tada bilo uobičajeno da su nogometaši i treneri dobivali tako novac u gotovini, uz potvrdu o primitku. Zbog tih situacija je dioničko društvo Dinamo 2004. godine otišao u stečaj, nakon čega smo postali Udruga građana. I nakon 2004. godine bilo je takvih isplata u gotovini, ali ne znam iz kojih razloga ni iz kojih sredstava su one vršene. Miroslav Blažević je bio trener Dinama i u klub ga je doveo Zdravko Mamić. Mislim da je Dinamo i Ćiri dugovao novac ali da je to plaćeno.”

Podsjetimo, ranije tokom dana odjeknulo je priznanje koje je imao Arthur Nikky Vuksan, nogometni menadžer, koji je u nagodbi iznio detalje o pomaganju Mamiću u sastavljanju štetnih ugovora za klub, koji su izazvali gubitak u Dinamovoj blagajni. Suđenje će se nastaviti saslušanjem Mirka Barišića.

 

Komentari