Zekanović: Male iznajmljivače treba automatski osloboditi plaćanja poreza i boravišne pristojbe

Goran Mehkek / CROPIX

Apsurdnim smatra da se za uslugu koja nije konzumirana plaća porez ili neko drugo davanje. Ako privatni iznajmljivač ne radi, onda nema razloga plaćati porez.

Hrvatski suverenisti u saborsku su proceduru uputili izmjene Zakona o turističkoj pristojbi i dopune Općeg poreznog zakona kojima traže da se mali iznajmljivači automatski oslobode plaćanja 50 posto boravišne pristojbe i paušalnog poreza ako se proglase posebni uvjeti.

Pandemija koronavirusa prouzročila je velike gubitke u turističkom sektoru, a posebno su pogođeni privatni iznajmljivači. I ova godina, kako stvari stoje, neće biti ništa bolja, nego može biti samo gora, upozorio je u srijedu čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović na konferenciji za novinare.

Lani je promjenama Pravilnika Vlada oslobodila dijela davanja privatne iznajmljivače, i to za polovicu iznosa za boravišnu pristojbu i četvrtinu iznosa za porez koji se plaća paušalno. Mi predlažemo da se u svakoj godini u kojoj će biti proglašeni posebni uvjeti privatni iznajmljivači automatski oslobode polovice boravišne pristojbe i paušalnog poreza, rekao je Zekanović.



Ako prihoda nema ne bi smjelo biti ni bilo kakvih davanja 

“To treba ići automatizmom, ne da se čeka milost ili dobra volja ministrice ili predsjednika Vlade nego da bude zakonski definirano kada su proglašeni posebni uvjeti”, istaknuo je.

Apsurdnim smatra da se za uslugu koja nije konzumirana plaća porez ili neko drugo davanje. Ako privatni iznajmljivač ne radi, onda nema razloga plaćati porez.

Na žalost, u Hrvatskoj je sve moguće, pa i da netko tko nema nijedno noćenje, a lani je bilo onih koji uopće nisu radili, mora platiti 50 posto poreza. Isto vrijedi i za boravišnu pristojbu, što je iznajmljivač morao platiti iako nije ostvario nikakav promet, kaže Zekanović.

Porez i sva davanja vežu se uz nekakve prihode, a ako prihoda nema ne bi smjelo biti ni bilo kakvih davanja. Krajnje je vrijeme da se to riješi pa potičemo Vladu da odmah po hitnom postupku uvrsti naš prijedlog u saborsku proceduru da se olakša poslovanje hrvatskim iznajmljivačima, poručio je Zekanović.

Komentari