Zekanović podržao otpuštene radnike sisačke Rafinerije: Ono što je započeo Ivo Sanader završit će, izgleda, Andrej Plenković

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnici Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović i Željko Sačić podržali su u srijedu 250 radnika sisačke Rafinerije, koji će nakon otkaza za tjedan dana napustiti Inu, te su optužili Vladu da je odustala od energetske suverenosti.

Na konferenciji za novinare ispred Upravne zgrade Rafinerije, Hrvoje Zekanović i Željko Sačić ustvrdili su da za gašenje Rafinerije i otkaze 250-orici radnika najveću odgovornost snose premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

“Ovo nije propust menadžmenta sisačke Rafinerije i same Ine nego se radi o propustu Vlade, nadležnog ministarstva i premijera Plenkovića. Ovdje je potvrđeno da je Hrvatska potpuno odustala od energetske suverenosti”, rekao je Zekanović.

Mađarske rafinerije itekako dobro rade, a nafta s hrvatskih naftnih polja ide u Mađarsku. Ministar Ćorić, umjesto da je odlazio u “Klub” na tajne razgovore sa čelnim ljudima Janafa, trebao se malo više baviti sisačkom Rafinerijom i energetskom suverenošću naše države, dodao je.



“Ono što je započeo Ivo Sanader završit će, izgleda, Andrej Plenković”, kaže Zekanović.

Sačić je spomenuo golem doprinos radnika rafinerije za Domovinskog rata, kada su u teškim uvjetima osiguravali energente za Hrvatsku vojsku, a “spletom kriminalnih okolnosti ti ljudi ostali su bez svoje egzistencije”.

Optužio je Ćorića za potpunu nezainteresiranost za probleme radnika i Vladu da je digla ruke od Rafinerije, iako Hrvatska još ima 44 posto vlasništva i tri člana Uprave.

Neshvatljiva je i šutnja HDZ-a, posebno ovdje na lokalnoj razini. Trebali bi svi zajednički tražiti rješenja, rekao je Sačić.

Komentirajući “aferu Janaf” Zekanović je ustvrdio kako u Hrvatskoj “jedna afera sustiže drugu” pa ranije afere padaju u zaborav. O Josipi Rimac se više gotovo ne govori, Sanadera smo zaboravili, kao i mnoge druge koji su bili na funkcijama.

Plenković uvijek vješto takve afere prikazuje kao obračun s korupcijom, ali ne radi se o tome nego o teškim političkim aferama, jer je te ljude postavio aktualni predsjednik Vlade na najodgovornije funkcije u državi, kaže Zekanović.

Komentari