Zelenski odobrio kandidaturu ukrajinskog heroja za veleposlanika u Britaniji: ‘Jačamo savezništvo’

Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priopćio je da je odobrio kandidaturu bivšeg načelnika vojske Valerija Zalužnjog za veleposlanika u Velikoj Britaniji.

Zalužnji, koji se smatra nacionalnim herojem koji je nadzirao ratne napore Ukrajine tijekom sveobuhvatne ruske invazije, prošlog mjeseca je zamijenjen zapovjednikom kopnenih snaga Oleksandrom Sirskjim.

– Danas sam odobrio kandidaturu veleposlanika naše zemlje u Ujedinjenom Kraljevstvu, generala Valerija Zalužnjeg – izjavio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

– General Valerij Zalužnji sa mnom je posebno razgovarao o tome da slijedim taj pravac – diplomatski pravac – kazao je ukrajinski čelnik.



Foto: Twitter

‘Naše savezništvo je još jače’

Zelenski je priopćio da je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo zahtjev za odobrenje, i da je “naše savezništvo s Britanijom još jače”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je nacionalnoj televiziji da je predsjednik “dugo tražio” odgovarajućeg kandidata, “i da je jedan od ključnih zahtjeva bio razumijevanje vojnog konteksta”.

– Britanija je jedan od čelnika u vojnoj pomoći Ukrajini. To je zemlja koja ima viziju vojne strategije. Novi veleposlanik bi stoga morao imati duboko vojno iskustvo – kazao je Kuleba.

Ukrajina nije imala veleposlanika u Britaniji otkako je Zelenski otpustio bivšeg diplomata Vadima Pristajka u srpnju 2023. nakon što je javno kritizirao predsjednika.

Foto: Twitter

Razrješenje Zalužnjeg bilo je žarište promjene

Razrješenje Zalužnjeg s mjesta načelnika vojske bilo je žarište promjene visokih pozicija u ukrajinskim oružanim snagama. To je uslijedilo nakon tjedana napetosti i spekulacija o mogućim nesuglasicama između predsjednika i njegovog vrhovnog zapovjednika.

Zalužnji je u članku objavljenom prošlog studenog napisao da je već dvije godine star rat protiv Rusije ušao u fazu iscrpljivanja, i pozvao je na tehnološki napredak.

Zelenski nije izravno odgovorio na te komentare, ali je negirao bilo kakvu sugestiju da je rat ušao u ćorsokak.

Zelenski smijenio načelnika glavnog stožera vojske

Zelenski se u četvrtak sastao s britanskim ministrom obrane Grantom Shappsom u Kijevu i kazao je da je izrazio zahvalnost na britanskom “opipljivom čelništvu” u pružanju podrške Ukrajini i zajedničkom radu na suprotstavljanju ruskim akcijama.

U priopćenju britanske vlade navodi se da je Shapps najavio paket vojne pomoći Ukrajini od 325 milijuna funti, uključujući isporuku više od 10.000 dronova. Britanski paket pomoći u siječnju također je predviđao dronove i procijenjen je na 200 milijuna funti.

Zelenski je u obraćanju kazao da su prioritetne oblasti suradnje jačanje zračne obrane, dalekometnog naoružanja, artiljerije i zajednička proizvodnja naoružanja, te privođenje Rusije odgovornosti.

– Već smo dostigli povijesno nezabilježenu razinu suradnje s Britanijom – kazao je Zelenski, govoreći o Britaniji kao prvoj od nekoliko zemalja koja je potpisala sporazum kojim se proširuju sigurnosna jamstva Ukrajini, prenosi Reuters.

Komentari