Zelenski otkrio koliko je ukrajinskih vojnika poginulo od početka rata: Nada se vojnoj pomoći od SAD-a

Foto: Facebook

Najmanje 31.000 ukrajinskih vojnika poginulo je u ratu s Rusijom, rekao je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u rijetkom priznanju žrtava od početka ruske invazije punog opsega 2022. Zelenski je osporio ruske tvrdnje o mnogo većim brojevima kada je riječ o ukrajinskim žrtvama.

Ukrajinski predsjednik također je rekao da su deseci tisuća civila u okupiranim dijelovima zemlje ubijeni. CNN ne može neovisno potvrditi ove brojke, a gubici Ukrajine na bojnom polju su strogo čuvana tajna, ali američki dužnosnici procjenjuju da je oko 70.000 vojnika poginulo – i gotovo dvostruko više od toga ranjeno.

Zelenski je rekao i kako se nada da će dobiti dodatnu vojnu pomoć od SAD-a. “Imam nadu u američki Kongres i siguran sam da će to biti pozitivno rješenje”, rekao je Zelenski, odgovarajući na pitanje CNN-a na konferenciji za novinare u nedjelju.

Foto: Facebook

Zelenski: Nema alternative osim pobjede protiv Rusije

“Računamo na Kongres SAD-a. Oni znaju da trebamo njihovu potporu kroz nadolazeće mjesece, a susreo sam se sa senatorima i dvostranačkim predstavnicima.”



Zelenski je rekao i da nema alternative osim osim pobjede Ukrajine u borbi protiv Rusije, obraćajući se naciji dan nakon obilježavanja druge godišnjice ruske invazije. “Ako budemo dovoljno jaki s oružjem, nećemo izgubiti ovaj rat. Dobit ćemo ovaj rat”, rekao je.

Zahvalio je Ukrajincima na njihovoj otpornosti tijekom dosadašnjeg sukoba i predložio da bi se mirovni summit u Švicarskoj mogao održati na proljeće. “To ne znači da će Rusija prihvatiti ovaj dokument”, rekao je o mogućem prijedlogu mirovnog plana.

Zelenski se javio i poslao poruku hrvatskoj političarki iz BiH, pogledajte što joj je poručio

Komentari