Zelenski: Pripremamo nove snažne dokumente s partnerima Zapada! Postoje određeni datumi

Foto: Facebook

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć kako očekuje da će ovaj i sljedeći mjesec biti potpisan niz novih obrambenih paketa sa Zapada za Ukrajinu. “Pripremamo nove sporazume s partnerima – snažne bilateralne sporazume”, rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju.

“Siječanj i veljača trebali bi donijeti odgovarajuće rezultate. Već postoje određeni datumi kada se mogu očekivati novi i snažni dokumenti”, naveo je. Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., zapadni saveznici Kijeva ujedinili su se u pružanju vojne i druge pomoći bez presedana kako bi pomogli Ukrajincima u obrani svoje zemlje.

No, s obzirom na to da bi rat uskoro mogao ući u treću godinu, malim promjenama duž crte bojišnice u proteklih 12 mjeseci i sve većim protivljenjem u Sjedinjenim Državama novim paketima vojne pomoći za Ukrajinu, sredstva i oprema su u posljednje doba sporo pristizali.

Foto: Facebook

Britanci najavili veću potporu, a Macron finaliziranje sporazuma



Zelenski nije imenovao zemlje s kojima bi trebao finalizirati sporazume. Ukrajinski predsjednik proveo je tjedne u međunarodnoj diplomatskoj misiji pokušavajući osigurati veću političku i vojnu potporu.

Često je ponavljao da su ruski pojačani zimski zračni napadi i spora, ali iscrpljujuća ofenziva Moskve na istoku Ukrajine naglasili potrebu za pojačanjem zračne i kopnene obrane Kijeva. Velika Britanija, jedan od najvjernijih pristaša Kijeva, već je najavila da će povećati svoju potporu Ukrajini u sljedećoj financijskoj godini na 2.5 milijardi funti (2.91 milijardu eura).

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak da će krenuti u Ukrajinu u veljači kako bi finalizirao bilateralni sporazum o sigurnosnim jamstvima, prema kojem će Pariz isporučiti naprednije oružje, uključujući krstareće rakete dugog dometa.

Članice EU-a za nastavak pomoći Ukrajini unatoč vetu Mađarske

Komentari