ZELENSKI: Ruska meta nije samo Ukrajina nego Europa kao najvažniji cilj

Foto: Facebook Screenshot

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak se u obraćanju slovenskim parlamentarcima i državnom vrhu zahvalio na potpori u borbi Ukrajine protiv ruske agresije i upozorio na opasnosti koje prijete europskoj stabilnosti djelovanjem Rusije na različitim područjima.

– Rusija koristi različite instrumente da bi nas uništila. Njena meta nije samo Ukrajina nego Europa kao najvažniji cilj, žele slomiti Ukrajinu, ali i europsku stabilnost, kazao je Zelenskij obraćajući se video-linkom s, kako je sam rekao, lokacije blizu fronta. On se obratio članovima slovenskog parlamenta na izvanrednoj sjednici Državnog zbora kojoj su prisustvovali i predsjednik države Borut Pahor, premijer Robert Golob, te svi ministri njegove vlade.

Zelenski je zahvalio Sloveniji na potpori koju je dala da Ukrajina dobije status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, rekavši da su za Ukrajince europske vrijednosti temelj njihova života u budućnosti i da žele članstvo u Europskoj uniji, makar se – kako je dodao – u sadašnjem trenutku ne zna koliko će put integracije Ukrajine u EU trajati.

Prema riječima ukrajinskog predsjednika Rusija poduzima sve političke, ekonomske i lobističke pritiske kako bi Ukrajinu na međunarodnom planu osujetila u njenim aktivnostima, ali u tome ne uspijeva, premda se u svom javnom djelovanju služi lažima, a istodobno namjerno izaziva krize kako bi djelovala na razbijanju jedinstva Zapada u potpori napadnutoj Ukrajini.



Jedan od takvih instrumenata ruskog pritiska je i plinska kriza koja rezultira nenormalnim cijenama tog energenta, a Europa od Rusije može očekivati i pritiske na stvaranje nove migracijske krize, kao posljedice blokade izvoza žitarica iz ukrajinskih luka u Crnom moru prema Africi i Bliskom istoku, upozorio je Zelenski.

Dodao je kako je agresor do sada u Ukrajini ukrao ili uništio više desetaka milijuna tona kukuruza i sjemenja suncokreta, namjerno izazivajući prehrambenu krizu.

Unatoč tome, Ukrajina “uspostavlja nove koridore za izvoz žita i sirovina”, povezala je svoj elektrosustav s europskim, a ima i golema skladišta za plin o čijem bi punjenju pred zimu trebalo što prije razmišljati, kazao je Zelenski.

U svom je istupu video vezom naglasio kako je uvjeren da će Ukrajina ostati neovisna i cijela sa svojim međunarodno priznatim teritorijem, nakon rata za koji je kazao da želi da se što prije završi.

– Vojno smo jaki i spremni se boriti i po cijenu svojih života, rekao je ukrajinski predsjednik, dodavši da ukrajinski vojnici-heroji brane svoju domovinu, ali i sigurnost Europe.

– Pobijedit ćemo svi zajedno – slava Ukrajini, završio je svoj govor ukrajinski predsjednik, nakon čega je dobio ovacije i dugi pljesak slovenskog državnog vrha.

Komentari