Zelenski smijenio zapovjednicu i najavio velike promjene: “Ostalo je malo vremena”

Foto: Facebook

Volodimir Zelenski je zatražio brze promjene u operacijama ukrajinske vojske i najavio smjenu zapovjednice njezinih medicinskih snaga. Odluka ukrajinskog predsjednika objavljena je jučer nakon njegovog sastanka s ministrom obrane Rustemom Umerovom.

Potez Zelenskog dolazi u trenutku pojačanih rasprava o vođenju 20-mjesečnog rata protiv Rusije, s posebnim naglaskom na pitanja o tome koliko brzo se odvija protuofenziva na istoku i jugu. “Na današnjem sastanku s ministrom obrane Umerovom postavljeni su prioriteti. Ostalo je malo vremena za čekanje rezultata. Potrebna je brza akcija za nadolazeće promjene”, priopćio je ukrajinski čelnik u sinoćnjem obraćanju, prenosi Guardian.

Ukrajinska vojska tvrdi kako napreduje
Zelenski je potvrdio kako je smijenio general bojnicu Tetianu Ostaščenko s mjesta zapovjednice medicinskih snaga. “Zadatak je jasan, kao što je više puta naglašeno u društvu, posebice među borbenim medicinskim osobljem, potrebna nam je temeljno nova razina medicinske potpore za naše vojnike”, naveo je.

Tvrdi kako to uključuje čitav niz pitanja – bolje zavoje, digitalizaciju i bolju komunikaciju. Umerov je potvrdio smjenu putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram i kao glavne prioritete postavio digitalizaciju, “taktičku medicinu” i rotaciju uslužnog osoblja.



Inače, ukrajinska vojska javlja o napretku i ponovnom preuzimanju okupiranih područja na istoku i jugu, a prošli tjedan je objavila da su njene trupe preuzele kontrolu nad područjima na istočnoj obali rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

Zelenski ne misli da je rat u pat poziciji
Ukrajinski vrhovni zapovjednik, general Valerij Zalužni, u eseju objavljenom ovog mjeseca, istaknuo je da rat ulazi u novu fazu iscrpljivanja i da je Ukrajini potrebna sofisticiranija tehnologija za suprotstavljanje ruskoj vojsci.

Iako je opetovano govorio da će za napredak trebati vremena, Zelenski je zanijekao da je rat u pat poziciji i pozvao je zapadne partnere Kijeva, uglavnom Sjedinjene Države, da zadrže razinu vojne potpore.

Ostaščenko je zamijenio general bojnik Anatolij Kazmirčuk, načelnik vojne klinike u Kijevu. Njezina je smjena uslijedila tjedan dana nakon što je jedan ukrajinski medij sugerirao da je njezina smjena, kao i smjenjivanje drugih, neizbježna nakon konzultacija s bolničarima i drugim dužnosnicima odgovornim za pružanje potpore vojsci.

Komentari