Zelenski: Svijet mora odlučno odgovoriti na ruske pokušaje prekida izvoza žita

Foto: Facebook

“Svijet mora odlučno odgovoriti na bilo kakve ruske pokušaje da prekine ukrajinski izvozni koridor žitarica”, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. Jedna od globalnih posljedica ruskog rata protiv Ukrajine bila je nestašica hrane i povećanje troškova života u mnogim zemljama, a sporazum, koji je postignut uz posredništvo UN-a i Turske 22. srpnja, omogućio je siguran prolaz za brodove koji su prevozili žito.

Rusija se povukla iz sporazuma za vikend rekavši da ne može jamčiti sigurnost za civilne brodove zbog napada na njenu crnomorsku flotu. Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da brodovi i dalje isplovljavaju iz ukrajinskih luka s teretom zahvaljujući radu Turske i UN-a.

“Ovdje su očito u pitanju životi desetaka milijuna ljudi”
“Ali potrebna je pouzdana i dugoročna obrana za koridor kojim se izvozi žito”, rekao je Zelenski. “Rusija mora biti jasno svjesna da će dobiti oštar odgovor svijeta na sve korake kojima bi se ometao naš izvoz hrane”, rekao je Zelenski.

“Ovdje su očito u pitanju životi desetaka milijuna ljudi”, istaknuo je ukrajinski predsjednik. Sporazum o žitu imao je za cilj pomoći u sprečavanju gladi u siromašnijim zemljama ubacivanjem više pšenice, suncokretovog ulja i gnojiva na svjetska tržišta te ublažiti drastičan rast cijena.



UN-ov koordinator za izvoz žita i gnojiva prema sporazumu tvitao je da očekuje da će natovareni brodovi napustiti ukrajinske luke u četvrtak. Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov tvitao je da se očekuje da će koridorom u četvrtak proći osam brodova.

Nakon što je razgovarao sa svojim ruskim kolegom dva puta u toliko dana, turski ministar obrane Hulusi Akar nadao se da će se sporazum nastaviti, dodajući da očekuje odgovor Rusije “danas i sutra”.

Prekidi u opskrbi struje i vode
Rusija je ispalila projektile na ukrajinske gradove, uključujući i glavni grad Kijev, što je Putin nazvao odmazdom za napad na crnomorsku flotu tijekom vikenda. Ukrajina je rekla da je oborila većinu tih projektila, ali su neki pogodili elektrane prekinuvši tako opskrbu strujom i vodom. Devet regija bilo je bez struje.

“Učinit ćemo sve što možemo kako bismo osigurali struju i grijanje za nadolazeću zimu”, rekao je Zelenski i dodao: “Ali moramo shvatiti da će Rusija učiniti sve što može da nam uništi normalan život.”

SAD je osudio ruske napade rekavši da je u ponedjeljak i utorak ispaljeno oko 100 projektila koji su gađali zalihe vode i energije. “S padom temperatura i dolaskom zime, ovi ruski napadi čiji je cilj pogoršanje ljudske patnje posebno su gnusni”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price novinarima na dnevnom brifingu. Rusija negira da je gađala civile.

 

Komentari