Zelenski uputio zahvalu Hrvatskoj na “pomoći s iskustvom za obranu slobode”

Foto: Facebook

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pojedinačno je zahvalio svakom čelniku država članica EU-a na dodjeli kandidatskog statusa, a hrvatskom premijeru i na “pomoći s iskustvom za obranu slobode”, prenijeli su u petak ukrajinski mediji.

“Hrvatska je uz nas. Hvala gospodine premijeru za vašu pomoć s iskustvom koje koristimo za zaštitu naše slobode”, rekao je Zelenski u četvrtak nakon što je Ukrajina dobila status kandidata za EU, kako je prenio ukrajinski list na engleskom Kyiv Post.

Zelenski je u četvrtak u obraćanju čelnicima država članica EU-a rekao da su donijeli jednu od najvažnijih odluka u 30 godine njezine neovisnosti.

“Međutim, vjerujem da ova odluka nije samo za Ukrajinu. Ovo je najveći korak prema jačanju Europe koji bi se mogao napraviti upravo sada, u našem vremenu i u tako teškim uvjetima, kada ruski rat iskušava našu sposobnost očuvanja slobode i jedinstva”, rekao je Zelenski.



Čelnici država članica EU-a donijeli su u četvrtak u Bruxellesu povijesnu odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali europsku perspektivu Gruziji.

Ukrajina i Moldavija dobile su kandidatski status u najkraćem dosad zabilježenom roku.

Ukrajina je podnijela zahtjev 28. veljače ove godine, četiri dana nakon ruske invazije, a nekoliko dana poslije isto su učinile Gruzija i Moldavija.

Već 7. ožujka Vijeće je zatražilo od Komisije da izradi mišljenje o tim zahtjevima. Komisija je to učinila 17. lipnja.

Hrvatska je primjerice podnijela zahtjev za članstvo 21. veljače 2003. godine, a Vijeće je dva mjeseca kasnije zatražilo od Komisije izradu mišljenja.

Komisija je godinu dana poslije, u travnju 2004. objavila mišljenje za Hrvatsku, a status kandidata odobren joj je lipnju 2004.

 

Komentari