Zelenski: Vjerujem da Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU-u već ove godine

Foto: Facebook

Uoči summita EU-Ukrajina koji se održava u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je na konkretnu perspektivu pridruživanja svoje zemlje EU-u.

“Vjerujem da Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU-u već ove godine”, rekao je Zelenskij u svom večernjem obraćanju u četvrtak. Naglasio je da bi daljnja integracija u Europsku uniju dala Ukrajincima “energiju i motivaciju … da se bore unatoč svim preprekama i prijetnjama”.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU Charles Michel planiraju se u petak sastati sa Zelenskijem u Kijevu. Ukrajina već ima status zemlje kandidata od lipnja, no pristupni proces do punopravnog članstva obično traje mnogo godina.

Von der Leyen je u četvrtak najavila novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura i druge mjere potpore nakon sastanka nekoliko povjerenika s članovima ukrajinske vlade u Kijevu.



Od nove financijske pomoći, 145 milijuna eura namijenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 milijuna eura za popravak oštećene infrastrukture.

Ova je objava posljednje u nizu obećanja o pomoći danih tijekom posjeta von der Leyen i 15 drugih dužnosnika Komisije.

Govoreći ranije zajedno s ukrajinskim predsjednikom, predsjednica Komisije rekla je da će EU osigurati Ukrajini 150 milijuna eura za energetsku opremu, kao i 35 milijuna energetski učinkovitih žarulja i 2400 generatora nakon opetovanih ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

EU je najavio da planira obučiti ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, čime je udvostručen cilj misije EU-a za vojnu obuku koji je prethodno bio 15.000.

Bruxelles je najavio da će osigurati Ukrajini 25 milijuna eura za pomoć u financiranju operacija razminiranja.

 

Komentari