ZELENSKIJ: Borit ćemo se protiv okupatora dok ne oslobodimo svoju zemlju i svoj narod

Foto: Twitter

Zaoštravaju se sukobi ruskih i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine. Sve je više poginulih na obje strane. Humanitarna katastrofa postaje sve težom.

Od početka druge faze ofenzive na Donbas, ruske snage svakodnevno polako napreduju i potiskuju ukrajinsku vojsku. Najveći prodori su sa sjevera, južno i istočno od Izjuma, gdje se steže obruč oko uporišta ukrajinske vojske u Slovjansku i Kramatorsku u Doneckoj oblasti. Istodobno u sve težem položaju su i gradovi Severodoneck i Lisičansk u Luhanskoj oblasti.

Ukrajinska vojska zasad, iako izložena danonoćnom granatiranju iz najrazornijeg ruskog oružja, pruža snažan otpor i bori se za svaku ulicu. Neka mjesta, poput Popasne, Marinke i Avdivke grčevito drži od početka rata unatoč snažnim napadima. U Donbasu je glavnina ukrajinske vojske koja se ukopavala osam godina, od rata 2014. I sada duboki rovovi i utvrđene zemunice omogućuju ukrajinskoj vojsci da pruža takav otpor, ali u Donbasu je iz dana u dan sve teže.

– U smjeru Donecka, kako bi spriječio pregrupiranje naših postrojbi, neprijatelj gađa položaje iz topništva, minobacača i višecjevnih raketnih sustava duž cijele linije sukoba, rekao je Oleksandr Štupun, glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinske vojske.



Ukrajina ne objavljuje broj poginulih vojnika, ali informacije s bojišta pokazuju da su gubici posljednjih dana veliki. Bolnica u Lisičansku prepuna je ranjenih vojnika.

Predsjednik Volodimir Zelenski odlikovao je najhrabrije i svakodnevno podiže moral vojske, ali i cijele nacije.

– Borit ćemo se protiv okupatora dok ne oslobodimo svoju zemlju i svoj narod, dok ne odgovorimo na svaku smrt i svako zlo koje su okupatori nanijeli našoj zemlji, rekao je Zelenski.

Izjavio je i kako postoje velike šanse da pregovori s Rusijom budu prekinuti.

Vrijeme radi za Ukrajinu i ukrajinsku vojsku. Zapad joj isporučuje sve više modernog i teškog oružja, haubice i tenkove, a Poljska je isporučila 200 tenkova T-72 i nekoliko desetaka borbenih vozila.

– Danas mogu objaviti da su Sjedinjene Države počele obučavati ukrajinske oružane snage na ključnim sustavima u američkim vojnim postrojenjima u Njemačkoj. Sve se to nadovezuje na početnu topničku obuku koju su ukrajinske snage već dobile negdje drugdje, a također uključuju obuku za rad na radarskim sustavima i oklopnim vozilima koji su nedavno najavljeni kao dio paketa sigurnosne pomoći, rekao je John Kirby, glasnogovornik američkog ministarstva obrane.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Savez spreman godinama podupirati Kijev u ratu protiv Rusije.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku još jednog zarobljenog britanskog dobrovoljca. Andrew Hill ranjen je i zarobljen kod Mikolajiva.

Rusija je prvi put izvela napad krstarećim raketama s podmornica.

Sukob dviju vojski i razaranje ukrajinske infrastrukture ulaze u 66. dan, bez ikakvih naznaka da bi rat uskoro mogao završiti, pa tako preostali stanovnici Harkiva, gdje se sukob opet intenzivira, odlaze u sve većem broju.

Komentari