Željko Komšić popljuvao Milanovića nakon što je odlikovao Poskok bojnu HVO-a, pogledajte što je rekao

Foto: Ante Cizmic/Cropix

Nakon što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u utorak u Širokome Brijegu odlikovao Poskok bojnu Hrvatskoga vijeća obrane Široki Brijeg Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge njezinih pripadnika u Domovinskome ratu, negativne reakcije u bosansko-hercegovačkim medijima i političkoj sceni se ne stišavaju.

Umjereniji portal Radio Sarajevo najnoviju Milanovićevu odluku naziva još jednom kontroverznom odlukom i podsjeća na ranije odluke o odlikovanjima koje su također podijelile bh. javnost.

Podsjećaju kako je 2020. godine optuženiku za ratne zločine nad bošnjačkim civilima Zlatanu Miji Jeliću uručio odlikovanje za Specijalnu policiju MUP-a “tzv. hrvatske republike Herceg-Bosna”, a godinu kasnije odao priznanje Vojnoj policiji HVO-a, čijom upravom je rukovodio osuđeni Valentin Ćorić, kao i Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović, koju je također imenovao hrvatski predsjednik.

Odlikovanje Poskok bojni, navode bh. mediji, sporno im je stoga što se upravo tu jedinicu dovodi u vezu s ratnim zločinima nad Bošnjacima, a njene pripadnike često nazivalo “tutićima”. Ona se istaknula u akcijama u Mostaru 1992. i kasnije na drugim bojištima, a spominje se i u haškim presudama i iskazima svjedoka u procesima ratnim zločincima Mladenu Naletiliću Tuti, koji je umro u prosincu 2021. i Vinku Martinoviću Šteli (pravomoćno osuđeni na ukupno 38 godina zatvora) zbog zločina nad Bošnjacima Jablanice, kao i kasnije u predmetu Jadranko Prlić i ostali, pišu bh. mediji.



Najradikalniji u kritici hrvatskog predsjednika bio je /tzv. hrvatski član) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Od Milanovića me ne bi iznenadilo da odlikuje i Radovana Karadžića i Ratka Mladića”, poručio je Komšić.

Komentari