Zemlje članice EU odobrile novu Komisiju, čeka se glasanje Parlamenta

Članice Europske unije potvrdile su u ponedjeljak popis od 27 članova nove Europske komisije, na kojem nema britanskog povjerenika, i time su stvorene pretpostavke da Europski parlament može u srijedu glasovati o novoj ekipi na čelu s Ursulom von der Leyen.

Sve zemlje članice, osim Velike Britanije, koja je ostala suzdržana, još su u petak na sastanku na veleposlaničkoj razini odobrile dokument s novim popisom povjerenika, koji je danas potvrđen na sastanku ministara za razvojnu politku.

Kreće postupak protiv Velike Britanije

Po Lisabonskom ugovoru svaka članica EU-a ima svoga povjerenika u Europskoj komisiji. Velika Britanija, kojoj je produljen ostanak u EU-u do kraja siječnja sljedeće godine, odbila je poslati kandidata za povjerenika, iako, dok je god članica ima sva prava i obveze koje proizlaze iz članstva.

Komisija je, da bi izbjegla bilo kakve pravne poteškoće, pokrenula postupak protiv Velike Britanije zbog kršenja prava EU-a.



Nova Komisija, bude li glasovanje u srijedu u Europskom parlamentu proteklo glatko, preuzet će dužnost 1. prosinca 2019. a mandat joj traje do 31. listopada 2024.

Komisija na čelu s Ursulom von der Leyen imat će ukupno osam potpredsjednika, među kojima je troje izvršnih potpredsjednika. Jedna od potpredsjednica je i Hrvatica Dubravka Šuica, koja je zadužena za demografiju i demokraciju.

Komentari