Žena u Zagorju pokušala prodati lažne novčanice, no nije očekekivala da je kupac policijac

Matea je zaposlena i udana majka dvoje male djece, ali i osuđena kao mozak operacije distribuiranja lažnih novčanica ukupne lažne vrijednosti od 400 tisuća kuna.

Prema presudi, mozak operacije bila je Mateja (31) iz Zagorja, zaposlena majka dvoje male djece, koja je u Sloveniji, Zaprešiću i Svetom Križu Začretju u prvoj polovici 2015. godine nabavila ukupno 421.500 lažnih kuna u apoenima od 500 i 1000 kuna. Potom ih je u više navrata predala Saši, a on Draženu, ali i drugim nepoznatim osobama, piše Danica.hr.

No, dio lažnih novčanica predala je i nepoznatom muškarcu s kojim ju je, kako je ispričala na sudu, spojio bivši dečko, a na dogovorenu primopredaju u trgovački centar Roses fashion outlet u kafić Maxxx, a kasnije i na parkiralište West gatea, odvezao šogor. Bila joj je to kobna greška.

Kako se navodi u presudi, Mateja je u lipnju 2015. godine u tri navrata prikrivenom policijskom istražitelju, ništa ne sumnjajući, predala ukupno oko 260.000 lažnih kuna, za što joj je policajac dao 38.000 pravih kuna. Nakon što se riješila svog dijela lažnih novčanica, nabavila je laserski printer jer je htjela nastaviti ‘biznis’.



No, tada je uhićena u koordiniranoj akciji više policijskih uprava. Zajedno s njom sredinom srpnja 2015. pali su i informatički stručnjak Saša (34) te konobar Dražen (40), obojica iz Zaprešića.

Ne mora u zatvor

Mateja je osuđena na 2 godine i 11 mjeseci zatvora, od čega samo na 11 bezvujetno, ali ni tu kaznu neće morati odslužiti jer je baš toliko provela u istražnom zatvoru. Istu je kaznu dobio i njezin kompanjon Saša, koji također zbog boravka u istražnom zatvoru više neće morati iza rešetaka.

Dražen, kojem je poznanik Saša bio predao krivotvorene novčanice, a on je kasnije vratio više od polovice jer ih nije mogao nikome ‘uvaliti’, osuđen je godinu i pol zatvora, od čega 6 mjeseci bezvujetno. Izricanje presude dočekao je u zatvoru u koji je dospio zbog jednog drugog kriminalnog slučaja.

Krivotvorene novčanice puštene su u optjecaj i pronađene su na području Zagreba, Zaprešića, Zaboka, Slunja, Petrinje, Karlovca, Siska i drugih mjesta. Istragom je bilo obuhvaćeno desetak osoba, ali na koncu je osuđen samo kriminalna trojka na čijem je čelu Mateja.

Majka dvoje male djece, sretno udana, zaposlena u djelatnosti skrbi za starije osobe, ranije je radila kao trgovkinja. Što joj je došlo pa se bacila u krivotvorenje novca – nitko živ ne zna. Presuda protiv njih je nepravomoćna i državno odvjetništvo će se na nju žaliti.

Komentari