ŽESTOKA RASPRAVA U SABORU! Sačić se okomio na Đakića: ‘Dok sam ja Hrvatsku branio, ti si još zvijezdu nosio’

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U petak je u Saboru došlo do žestoke rasprave između zastupnika Hrvatskih suverenista Željka Sačića i HDZ-ova Josipa Đakića.

Nakon što je na red za govor došao Željko Sačić, koji je želio nastupiti ispred Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, za povredu Poslovnika javio se Josip Đakić, koji je kazao: “Povrijeđen je članak 233. Poslovnika Hrvatskog sabora u kojemu se jasno govori da članovi kluba zastupnika čiji je predstavnik kluba izgubio pravo na govor mogu pojedinačno govoriti o temi dnevnog reda, ali ne i uime kluba”.

“Stoga mislim da Sačić može govoriti u pojedinačnoj raspravi, ali ne uime Kluba Hrvatskih suverenista koji je izgubio pravo govora”, dodao je.

Dopredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin provjerio je potom govori li Đakić ispravne informacije, nakon čega je zaključio da Sačić ipak smije govoriti ispred Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista. “Ja preuzimam odgovornost za ovo”, rekao je Radin. “Mislim da ste pogriješili kada ste donijeli ovu odluku”, odgovorio mu je Đakić, nakon čega je zatražio stanku od 10 minuta kako bi se konzultirao sa svojim kolegama iz HDZ-a i vidio je li donesena ispravna odluka.



Sačić se okomio na Đakića
Nakon što je doista odrađena 10-minutna pauza, za govornicu je napokon stao Sačić, koji se najprije obratio upravo Đakiću.

“Poštovani gospodine predsjedavajući, hvala Vam puno na razumijevanju, kao i svim dragim ljudima koji su mi omogućili da ponovno govorim, unatoč inzistiranju nekorektnog, nesolidarnog, nesućutnog kolege Josipa Đakića da to ne radim. On mi želi oduzeti pravo govora, sveto pravo svakog zastupnika. Ne znam uime čega nastupa, nadam se da ne HDZ-a”, kazao je Sačić.

Na to ga je potpredsjednik Sabora prekinuo i kazao mu da se nastavi baviti svojom temom, dok je Josip Đakić šokirano širio ruke, a onda se počeo smijati. Na kraju se HDZ-ovac još jednom osvrnuo na incident.

“Zabranio sam nemarnim Suverenistima, koji nisu ovdje, da govore. Nisam branio Sačiću, rekao sam da ima pravo govoriti pojedinačno, kao i da ima pravo replicirati, ali uime Kluba nema pravo govoriti. Kad me već proziva Sačić, moram mu reći ovo: ‘Dok sam ja Hrvatsku branio, ti si još zvijezdu nosio”, poručio je Sačiću.

Na to se javio i Sačićev kolega Marko Milanović Litre, koji je kazao da se Đakić ponaša sramotno za nekoga tko stoji na čelu HVIDRA-e. “Vi se pokazali svoje ponašanje. Može Vas biti sram i stid da se na ovakav način ponašate prema jednom branitelju i generalu. Sramotno je da te riječi uopće izgovarate u Saboru”, rekao je, na što je dobio opomenu, prenosi Direktno.hr.

Komentari