ZET-ovci dižu bunu, kažu da je stanje neizdrživo: Najavili obustavu prometa, ‘ova je kap prelila čašu’

Foto: Darko Tomas / CROPIX/Ilustracija

Protiv dvojice mladića koji su na okretištu Črnomerec napali dvojicu djelatnika ZET-a, zagrebačka je policija podnijela prekršajne prijave, dok je protiv maloljetnika podnesena kaznena prijava zbog prisile prema službenoj osobi. Naime, mladići stari 20 i 21 godinu su se oko 11 sati posvadili s dvojicom ZET-ovaca, a potom i počeli s naguravanjem.

Policija je ubrzo došla te primijetila tri osobe koje su se dale u bijeg. Naposljetku su uhićeni, ali je maloljetnik pružao otpor te pritom i udario policajca, zbog čega je bio svezan. Napadnutom policajcu te 25-godišnjem djelatniku ZET-a pomoć je pružena u KB Sveti Duh, gdje su liječnici obojici ustanovili lakše ozljede.

Obustava prometa
No, zbog ovog, ali i mnogobrojnih napada ove godine na vozače i kontrolore, Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a najavio je obustavljanje prometa autobusa na okretištu Črnomerec u petak od 12 do 12.30 sati.

“Samo u 2023. godini vozači i kontrolori karata šest puta su fizički napadnuti i nanesene su im teže ozljede, bilo je više od 20 pokušaja napada, a vrijeđanje i psovanje vozača i kontrolora je postalo je dio svakodnevice u gradskom prijevozu putnika. Zadnji napad na okretištu Črnomerec – koji se dogodio 5. 12., kada su ničim izazvani huligani bejzbolskim palicama napali vozača i kontrolora otpremnika – kap je koja je prelila čašu strpljenja i iz navedenoga razloga SVPRZZ je donio odluku o privremenom zaustavljanju prometa na terminalu Črnomerec”, istaknuli su iz Sindikata na Facebooku.



Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Striktna primjena zakona
Istaknuli su da svi autobusi koji se u podne zateknu na terminalu neće voziti pola sata. Oni koji u međuvremenu dođu, neće krenuti sve do 12.30, kad bi promet trebao biti normaliziran. Iz Sindikata su podsjetili da je Udruga sindikata vozača i prometnih radnika prije gotovo dva mjeseca zatražila od Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa striktnu primjenu članka 315. Kaznenog zakona, u kojem se napad na osobu koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi kažnjava zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

“Stanje postaje neizdrživo i vozači i drugo prometno osoblje više ne mogu biti sigurni na svom radnom mjestu, što ugrožava sigurnost vozača, ali i putnika. U navedenoj aktivnosti sudjelovat će i Udruga branitelja ZET-a. Molimo građane za razumijevanje i potporu u zaustavljanju huligana i da zajedničkim naporima vratimo sigurnost, i u prometu i u Gradu Zagrebu”, napomenuli su iz ZET-ova sindikata.

 

Komentari