Žigmanov: Hrvati u Srbiji su most suradnje

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković prvi put u mandatu otišao je u posjet Srbiji, jedinoj susjednoj zemlji koju kao predsjednik Vlade nije posjetio. U Subotici će otvoriti Hrvatski dom, jedan od znakova da su opterećeni odnosi dviju zemalja u posljednje vrijeme krenuli uzlaznom putanjom. Premijer je prije posjeta Subotici obišao katedralu sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici, a susreo se sa srijemskim biskupom koadjutorom mons. Fabijanom Svalinom.

– Kao politički prvak hrvatske zajednice mislim da svi trebamo biti radosni što na ovaj način efektuiramo višegodišnju, kontinuiranu, bogatu i kada je u pitanju količina novca – izdašnu podršku Vlade premijera Plenkovića. Vidjeli ste da je to reprezentativni objekt, da će to biti odličan prostor za rad ključnih institucija hrvatske zajednice u Republici Srbiji, da ćemo u tom smislu doseći ono što druge manjinske zajednice imaju u Republici Srbiji, rekao je Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije.

– Mislimo da je i više nego važno da će na ovom skupu biti prisutna i predsjednica vlade Republike Srbije, da će poslati vrlo jasnu poruku da Hrvati u Republici Srbiji jesu most suradnje, jesu povod susreta na bilateralnoj razini između dva najviša predstavnika izvršne vlasti i da na taj način i Hrvati u Republici Srbiji jesu objekti pozitivnih politika priznanja, jesu objekti uvažavanja, respekta i jesu zajednica koja svoju renesansu, svoj boljitak u Republici Srbiji može očekivati, dodao je Žigmanov.



Komentari