Zlata Đurđević već ima 70 glasova protiv

Zlata Đurđević Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predstojnica Katedre za kaznenoprocesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Zlata Đurđević, sutkinja Visokog kaznenog suda Dr. sc. Lana Petö Kujundžić i odvjetnik dr. sc. Šime Savić bit će kandidati za predsjednika ili predsjednicu Vrhovnog suda. 

Kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića, Zlata Đurđević već ima 70 saborskih glasova protiv, bez Domovinskog pokreta i Mosta. Ona će se prijaviti danas, kako piše Večernji list. 

Prva se prijavila Lana Petö Kujundžić, a Šime Savić prijavu je potvrdio u petak. Rak za prijavu od 30 dana istekao je u nedjelju, no prema općem pravilu kad zadnji dan roka pada na neradni dan rok se pomiče na sljedeći dan.

Na upit o programu rada Vrhovnog suda, rekla je da ga u nedjelju neće stići dovršiti. Ni program Petö Kujundžić još nije objavljen, dok je Savićev objavljen nakon prvog poziva.



Prema tome proizlazi da je predsjednik nakon prvog javnog poziva predložio Đurđević bez njezina programa rada pa je i to bio jedan od razloga zašto je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković vratio taj prijedlog kao nepotpun.

Čini se kako taj program Milanovića zapravo ne zanima jer je on prije odluke Ustavnog suda i prije nego je tražio da Državno sudbeno vijeće objavi drugi javni poziv rekao da je Đurđević njegova kandidatkinja.

“Ne znam što bi se moralo dogoditi, kakva mrlja u njezinoj karijeri otkriti da ja svoje mišljenje promijenim. Dakle, ja ga neću promijeniti, to je moja kandidatkinja i to kažem mjesecima prije…”.

Premijer Andrej Plenković rekao je da neće podržati njezinu kandidaturu. I nezavisna Marijana Petir već se izjasnila da neće glasati za nju, kao ni četiri zastupnika Suverenista, a ni Zlatko Hasanbegović i Karolina Vidović Krišto. 

To je 70 glasova protiv, bez Gorana Dodiga i dva glasa HSLS-a, i još šest onemogućuje joj i teoretski prolaz. Domovinski pokret i Most konačnu odluku ostavili su otvorenom.

Komentari