Zoran Milanović neće pomilovati Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Odvjetnik Anto Nobilo podnio je Ministarstvu pravosuđa i uprave zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u travnju ove godine.

Ali, čini se da od pomilovanja neće biti ništa.

Naime, kako piše Novi list, s Pantovčaka su im potvrdili da Milanović neće pomilovati Perkovića i Mustača. Objašnjavaju kako je to u skladu s Milanovićevim stajalištem koje je iznosio u predizbornoj kampanji da je pomilovanje relikt i monarhistička glupost.

Novi list dodaje kako je ovo tema oko koje Milanović i Plenković imaju isto mišljenje jer obojica smatraju da bivši visoki dužnosnici Službe državne sigurnosti trebaju ostati u zatvoru zbog kaznenog djela ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.



2016. osuđeni na doživotni zatvor

Perković i Mustač osuđeni su u kolovozu 2016. na sudu u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Mustač je bio optužen da je kao politički šef Službe državne sigurnosti u Zagrebu u proljeće 1982. dao nalog Perkoviću, koji je u to vrijeme vodio Odjel II (suzbijanje neprijateljske emigracije) u Službi državne sigurnosti u Zagrebu, da pripremi ubojstvo Đurekovića u Njemačkoj.

Đureković je likvidiran 28. srpnja 1983. godine u Wolfratshausenu, tridesetak kilometara od Münchena.

Komentari