Dobra vijest za naše susjede: Olakšan im odlazak u mirovinu, iznimka vojnici i policajci

FOTO: BORIS KOVACEVIC / CROPIX

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje u susjednoj BiH donosi značajne promjene koje će olakšati postupak ostvarivanja prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Sada podnositelji zahtjeva više neće morati prilagati potvrdu o mjestu prebivališta – CIPS potvrdu, rodni list i uvjerenje o državljanstvu uz svoj zahtjev.

Ova inicijativa rezultat je suradnje s IDDEEA-om, što je omogućilo Federalnom zavodu uvid u relevantne podatke iz evidencije bez dodatnih dokumenata, uz poštovanje sigurnosnih standarda zaštite osobnih podataka.

FOTO: DAVOR PONGRACIC / CROPIX

Iznimka vojnici i policajci

Još jedna važna promjena je da podnositelji zahtjeva više neće morati dostavljati rješenje o prestanku radnog odnosa uz svoj zahtjev, osim u slučaju policijskih službenika i vojnih osiguranika Ministarstva obrane BiH. Ovo će značajno olakšati proces podnošenja zahtjeva i ubrzati postupak ostvarivanja prava za osiguranike.



Ovakve promjene su rezultat predanog rada i aktivnosti menadžmenta Federalnog zavoda, s ciljem unapređenja poslovanja, olakšavanja pristupa pravima osiguranika i povećanja transparentnosti rada.

Osim toga, ova inicijativa doprinosi i borbi za administraciju bez papira i smanjenje čekanja u redovima, što će korisnicima značajno olakšati interakciju s Federalnim zavodom MIO/PIO.

Kreće isplata mirovina u Hrvatskoj: Dio građana će se razveseliti iznenađenjem na računu

Komentari