EU traži preispitivanje odluke o odgodi izbora u Hong Kongu

EU

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izrazio je u ponedjeljak žaljenje zbog odgode izbora u Hong Kongu i zbog poništenja kandidatura oporbenih kandidata te je pozvao vlasti teritorija da razmotre te odluke.

“Odgoda, na godinu dana, izbora za Zakonodavno vijeće zbog izvanredne situacije odgodila bi obnovu njegovog demokratskog mandata i dovela u pitanje ostvarivanje demokratskih prava i sloboda koje jamči Temeljni zakon Hong Konga”, naveo je Josep Borrell u priopćenju.

“Diskvalificiranje prodemokratskih kandidata, uključujući zastupnike koje je demokratskim putem izabrao narod Hong Konga, također slabi međunarodni ugled Hong Konga kao slobodnog i otvorenog društva”, dodao je.

“Bitno je da se izbori za Zakonodavno vijeće odvijaju u okruženju pogodnom za ostvarivanje demokratskih prava i sloboda, predviđenih Temeljnim zakonom Hong Konga”, naveo je.



“EU poziva vlasti Hong Konga da preispitaju te odluke”, zaključio je.

Šefica honkonške izvršne vlasti Carrie Lam, koju je imenovao Peking, objavila je 31. srpnja odgodu parlamentarnih izbora koji su bili predviđeni u rujnu zbog povećanja broja oboljelih od koronavirusa.

Toj odluci je prethodilo poništenje kandidatura 12 prodemokratskih aktivista za te izbore.

Komentari