Cijene na popularnoj destinaciji za Hrvate odletjele u nebo: Izdaju sobe za 1300 eura

Foto: Ivo Ravlic / CROPIX/Ilustracija

Prošle godine mnogi su Hrvati putovali u Grčku. Bila im je neka vrsta alternative skupom ljetovanju na Jadranu, ali čini se da ove godine neće biti tako.

Cijene u ovoj nekoć povoljnoj meditrenaskoj destinaciji otišle su nebu pod oblake, a mnogi se građani žale da je cijena apartmana jako visoka, čak i za stanove koji su ispod svakih kriterija. Iako neke agencije nude desetodnevni odmor za 1100 eura, prijevoz i smještaj uključeni, većina nije tako povoljna.

“Šokirala me ponuda kada sam tražio apartmane u Grčkoj, za obiteljski odmor u vlastitoj režiji. U ponudi su razne vrste smještaja po svim cijenama. Na mene je najveći utjecaj ostavio oglašeni stan u suterenu, za 1300 eura”, požalio se Borivoje, pišu Novosti.

Foto: Pixabay/Naxos/Ilustracija

Nedostupan turistima

Mnogim turistima omiljeni grčki otok Tasos ovog će ljeta ostati nedostupan jer samo soba košta 850 eura po osobi. Sudeći po dostupnim cjenicima agencija, trenutna situacija pokazuje da je ljetovanje u apartmanima, bez osigurane hrane, vrlo blizu cijeni hotelskog smještaja u Grčkoj.



Poskupjele su i boravišne pristojbe, za čak 50 posto. Najjeftinija je i dalje boravišna pristojba u apartmanima, koja je do sada iznosila 50 centi po danu, po smještajnoj jedinici. Tako će turisti za deset dana odmora platiti oko 15 eura više na cijenu smještaja.

Grčka vlada je ove godine odlučila stati na kraj prenapučenim plažama s mnoštvom ležaljki i restorana. Na najvećem broju plaža polovica površine mora biti dostupna svima, a na drugoj polovici mogu se nalaziti ležaljke i suncobrani koji pripadaju kafićima. Zbog ove nove prakse mnogi se boje da će cijene ležaljki otići gore, jer će ležaljki biti manje.

Pixabay

Nove cijene cestarina

Svi koji na godišnji odmor planiraju ići vlastitim prijevozom trebaju voditi računa o novim cijenama cestarina koje su od 1. travnja na sjeveru zemlje veće od 30 do 35 posto.

 

Svi oni koji žele sami rezervirati smještaj trebaju paziti na prevarante. Na specijaliziranoj Facebook stranici Grčka info možete pronaći brojne primjere prijevara koje su se dogodile proteklih mjeseci, ali i korisne savjete kako se zaštititi. Nažalost, prevaranti se rijetko suočavaju s pravnim posljedicama, zbog čega je važno poduzeti dodatne korake kako biste se zaštitili od prijevara.

Jedan od ključnih savjeta je da ne rezervirate smještaj preko neprovjerenih Facebook grupa, Vibera ili Instagram profila. Umjesto toga, preporučuje se rezervirati smještaj putem pouzdanih putničkih agencija ili sigurnih platformi za rezervaciju smještaja.

Turistički djelatnici u velikom problemu: Ne mogu pronaći radnike za jedan od osnovnih poslova

Izdavao ‘nepostojeću vilu’

“Nemojte dogovarati ljetovanja preko Vibera ili Whatsappa. Ako to ipak želite, posebno pazite kome vjerujete”, upozorava se na stranici.

“Izvjesni Josip iz BiH ili Hrvatske izdavao je preko Facebooka nepostojeću “novouređenu vilu” na Mikonosu za 110 eura po danu. Vila koju reklamira ne postoji na Mikonosu, a navodni vlasnik fotografirao je sasvim drugu vilu na Korzici”, prenosi Greek info.

Kako biste se zaštitili od prijevare, uvijek provjerite ima li osoba koja vam nudi smještaj službenu web stranicu ili se nudi na nekoj od platformi za rezervaciju smještaja koje jamče legitimnost ponude. Također možete tražiti da vam se pokaže dokument s grčkim poreznim brojem, koji mora imati svatko tko je kupio nekretninu u Grčkoj.

Komentari