Na svjetskim tržištima porasle cijene nafte sedmi tjedan zaredom

Pixabay

Na globalnim naftnim tržištima cijene barela porasle su i protekli tjedan, već sedmi zaredom, ostvarivši tako najdulji trend rasta još od početka 2022., nakon što je Međunarodna agencija za energetiku upozorila na sve napetiju ponudu.

Na londonskom tržištu barel Brenta poskupio je prošli tjedan za 0,5 posto, na 86,81 dolar, a za toliko je porasla i cijena barela na američkom tržištu, završivš tjedan na 83,19 dolara.

Cijena Brenta na najvišoj je razini od siječnja, a američkog WTI-ja od početka godine. Posljednji put cijena nafte rasla je sedam tjedana uzastopno u razdoblju siječanj-veljača 2022., uoči ruske invazije na Ukrajinu.

Rast cijena nafte poduprla je procjena IEA objavljena u petak da je u lipnju globalna potražnja za naftom dosegnula rekordnih 103 milijuna barela dnevno, a novu rekordnu razinu mogla bi dosegnuti i u kolovozu.



OPEC je, pak, u svojoj mjesečnoj prognozi ponovio svoje procjene godišnje potražnje za naftom, očekujući rast za 2,25 milijuna barela dnevno u 2024. godini, u odnosu na 2,44 milijuna barela dnevno u 2023. godini.

Na strani ponude, proizvodnja je zadnjih mjeseci znatno usporila, zbog dobrovoljnih smanjenja proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, ponudu počeli ograničavati krajem 2022. kako bi ojačali tržište, a u lipnju su ograničenja produljili do 2024.

Ako se održe trenutni ciljevi OPEC-a+, zalihe nafte mogle bi u trećem tromjesečju pasti za 2,2 milijuna barela dnevno i za 1,2 milijuna barela dnevno u četvrtom kvartalu te potencijalno potaknuti još jedno povećanje cijena, predvidjela je IEA u petak.

I izgledi za laganim prizemljenjem američkog gospodarstva, kao i špekulacije da se Fed približava završetku cijklusa podizanja kamatih stopa, podrupli su dobo raspoloženje trgovaca naftom. “Smanjenje ponude i poboljšani gospodarski izgledi stvorili su optimizam među investitorima u naftu”, ističe analitičar OANDA-e Craig Erlam.

Komentari