Nude plaću 1.800 eura, ali posao nikoga ne zanima: Mnoštvo je negativnih komentara

Foto: Unsplash

Među najtraženijom radnom snagom u Hrvatskoj trenutno su zasigurno kuhari, konobari, sobarice i čistačice, čija je potražnja pred sezonu još izraženija. Za posao pomoćnog radnika pojedini poslodavci nude plaću od 1.800 eura, a upravo takva ponuda objavljena je u jednoj grupi na Facebooku.

“Potreban pomoćni radnik, plaća 1.800 eura. Prijava, puno radno vrijeme. Možete mi pisati u inbox”, napisano je u objavi. Na oglas se nitko nije javio, dok je ispod objave napisano mnoštvo negativnih komentara, a objava je ubrzo i izbrisana, prenosi Zagreb.info.

 

Jedan od komentara bio je da se u sezoni tolika plaća može zaraditi i skupljanjem boca, na što su se nadovezali i drugi. “S koje planete si ti došao? Otvori firmu i daj pomoćnom radniku 3.000 eura, takvi kao ti da su poslodavci bi se isplatilo boce kupiti”, komentirali su.



Foto: Pixabay

Premala plaća

Ipak, neki su istaknuli da je plaća od 1.800 eura dovoljna za pomoćnog radnika. “Što, za pomoćnog radnika treba dati 2.500 do 3.000 eura? Ili je to malo? Samo sam realan. To je idealna plaća za pomoćnog radnika koji nema nikakve obaveze ni odgovornosti prema odrađenom poslu”, navodili su.

Među komentarima se istaknuo onaj jednog poslodavca koji tvrdi da ne može pronaći radnike ni za jednostavne poslove. “1.800 eura samo ubacuj posuđe u perilicu, operi, izbaci, otresi i spremi na police pa neće nitko. I zamislite – ja škrt!”, napisao je.

O plaćama u ugostiteljstvu za Dnevno.hr govorila je Dragica Lukin iz Udruge kuhara Istarske županije koja tvrdi da obučeni kuhari mogu očekivati plaću i veću od dvije tisuće eura.

Prosječna plaća u Zagrebu baš odskače od ostatka Hrvatske, pogledajte koliko iznosi

Zarada između 2.000 i 2.500 eura

“Dobri kuhari danas mogu bez problema zaraditi između 2.000 i 2.500 eura i poslodavci koji nude manje znaju da ne mogu naći kvalitetnog radnika za taj posao. Moram napomenuti da tu nije riječ o pomoćnim kuharima, već o kuharima koji iza sebe imaju 10 i više godina iskustva i koji mogu potpuno samostalno obavljati svoj posao”, objašnjava Lukin.

Također, dodaje i da netko tko je tek završio školu ili tečaj ne može tražiti jednaku plaću kao i oni koji imaju višegodišnje iskustvo u kuhinji i samostalno dnevno mogu izbaciti 200 do 300 obroka te znaju sve o organizaciji posla.

“Takvi kuhari mogu bez problema tražiti plaću od 2.500 eura i oni će je dobiti, pomoćni kuhari će se morati zadovoljiti s puno manjim plaćama”, zaključuje Lukin.

Komentari