Porasla prosječna plaća u Hrvatskoj, evo koliko sada iznosi

Foto: Pixabay

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za svibanj 1.133 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 11, a realno za 2,9 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema izvješću, objavljenom u četvrtak, prosječna plaća od 1.133 eura nominalno je viša za 1 posto, a realno za 0,5 posto u odnosu na travanj.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena je u djelatnosti zračni prijevoz, 1.962 eura, dok je najniža bila u djelatnosti proizvodnje odjeće, 747 eura.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 970 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.



Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj iznosila je 1.562 eura, što je nominalno više za 1, a realno za 0,5 posto u odnosu na travanj.

Na godišnjoj je razini, pak, prosječna bruto plaća nominalno viša za 12,7 posto, a realno za 4,4 posto.

U svibnju su bila prosječno 183 plaćena sata, što je u odnosu na travanj više za 15,1 posto.

Prosječna neto plaća po satu za svibanj je iznosila je 6,09 eura, što je u odnosu na travanj niže za 11,2, a u odnosu na svibanj prošle godine više za 6,7 posto.

U razdoblju od siječnja do svibnja prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 1.117 eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine nominalno više za 11,7, a realno za 1,2 posto.

Komentari