Strani radnici preplavili Hrvatsku, sve ih je više: Iznenadit ćete se od kuda sve dolaze

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Priljev stranih radnika u Hrvatskoj je u velikom porastu. Od početka ove godine, u prva tri mjeseca, registrirano je preko 50 tisuća stranih radnika, što je 100 posto više nego lani.

 

Tada je naime bilo registrirano tek nešto više od 25 tisuća radnih dozvola. Kad se sve zbroji, lako je zaključiti kako će se ispuniti procjene HUP-a da će broj zaposlenih stranih radnika u 2024. prijeći 200 tisuća.

Kako je prenio poslovni.hr, Nepalci su svakako najbrojnija skupina. Svaki peti prijavljeni dolazi iz te daleke azijske države, samo ove godine ih je u tri mjeseca u Hrvatsku stiglo oko 10 tisuća.



Novo iz MUP-ovih podataka za ožujak jest i ulazak Egipta među deset zemalja iz kojih u Hrvatsku stiže najveći broj radnika s nadom da će tu osigurati bolji život. Stiglo ih je više od 1300.


Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Istra u stopu prati Zagreb

Time se nastavlja trend dolazaka u Hrvatsku. Lijepa Naša je trenutno obećana zemlja za radnike iz zemalja trećeg svijeta, s kudikamo lošijim standardom i kupovnom moći.

Zanimljivo je i da se gotovo najveći broj dozvola za nove radnike odobrio za poslove u Istri, tek neznatno manje nego u Gradu Zagrebu. Radnici uglavnom rade na građevini ili pak za jednu nebrojenih aplikacija za dostavu hrane.

Prosječna plaća u Zagrebu baš odskače od ostatka Hrvatske, pogledajte koliko iznosi

Napomenimo kako u 2024. godini raste broj izdanih dozvola za gotove sve brojne skupine stranih radnika. Nepal, Indija i Filipini predvode listu, dok naši susjedi tek sramežljvo “kapaju” prema Hrvatskoj, kudikamo sramežljivije od Nepalaca.

Komentari