U Hrvatskoj je sve više stranih radnika: ‘Krajnje je vrijeme za njihovu integraciju’

Damjan Tadic/Cropix

Dok je prošle godine u Hrvatskoj izdano preko 170 tisuća radnih dozvola, a gotovo 40 posto njih za radnike s Filipina, iz Nepala, Turske i drugih udaljenih zemalja, sociolozi upozoravaju kako država hitno mora poduzeti mjere kako bi njihova integracija bila uspješna.

Od ukupno 172.499 dozvola za boravak i rad koje je Hrvatska izdala u protekloj godini, čak 37 posto njih izdano je državljanima Nepala, Indije, Filipina, Bangladeša i Turske, udaljenijih zemalja čijim je radnicima Hrvatska postala poželjna kao radna destinacija. No, realan broj stranih radnika u državi tek se procjenjuje. Državni tajnik u Ministarstvu rada Davor Vidiš iznio je podatak da je unatoč broju izdanih dozvola, u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zadnjeg dana prošle godine evidentirano oko 90 tisuća stranih radnika.

Ne postoje javni podaci o strukturi stranih radnika i ne zna se koliko dugo uopće ostaju u Hrvatskoj. Potpunija slika uvjeta života uvezene radne snage vidi se iz medijskih izvještaja kao i na društvenim mrežama. Dok se lako može primijetiti da su strani radnici zaposleni na najmanje plaćenim zanimanja, ujedno cvjeta rad agencija za posredovanje pri zapošljavanju, a prosperiraju i iznajmljivači smještaja. “Budući da u stanu već žive dvoje Filipinaca, primam isključivo osobe filipinske nacionalnosti”, stoji u jednom od oglasa za smještaj radnika.

U sobi od 20 metara kvadratnih s još dvije osobe, svakome po glavi naplaćuje se 200 eura plus režije. I sami strani radnici ponekad govore o teškim radnim i životnim uvjetima s kojima se suočavaju po dolasku u Hrvatsku. Ipak, o tome često pričaju prihvaćajući ih kao “nužno zlo”. “Hrvatska je u usporedbi s Nepalom deset puta bolja”, rekao je Hini Yogmani Kafle, 30-godišnji Nepalac koji je s namjerom rada u Hrvatskoj tu došao prije dvije i pol godine. S Kafleom i njegovih dvoje kolega, Durgom Adhikarijem (30) te Sunilom Bamom (35) koji također tu rade.



Foto: Hina/Admir Buljubašić

Rade unutar nepalske udruge

Govoreći o uvjetima koje su zatekli po dolasku, ali i o tome kako se snalaze u novoj sredini, otvorene su brojne teme. Dok predsjednik udruge Sunil Bam s ponosom pokazuje fotografije koje ima s domaćim političarima, govori i da udruga djeluje na promicanju interesa nepalskih radnika u Hrvatskoj. Među ostalim, nedavno su počeli organizirati tečajeve hrvatskog jezika. U Zagrebu je trenutno više od pet tisuća Nepalaca, navodi treći sugovornik, Adhikari, koji otvara prvi nepalski kafić i shop u Zagrebu.

Sa smiješkom i ponosom govore da će za Nepalce organizirati u travnju i doček njihove Nove godine. No, koliko je težak put radnika uvezenog preko agencija, svjedoči jedan od njih. “U Hrvatsku sam došao zajedno s nekoliko sunarodnjaka. Po slijetanju u Zagreb, nakon dva i pol sata čekanja, shvatili smo da nitko nije došao po nas”, govori Kafle koji je na svom prvom poslu u Metkoviću službeno proveo tek 15 dana. Šef im je dnevno davao 10-ak kuna kako bi si mogli platiti hranu.

Po povratku u Zagreb, više je mjeseci radio na građevini, ali rekao je da ni za taj posao nije bio plaćen pa je novu priliku za zaradu pronašao na Čiovu. “Radio sam kao konobar sve dok nisam pao s motora, s kojim sam putovao od smještaja do restorana. Ozlijedio sam ruku, a vlasnici su me istog dana poslali natrag u Zagreb, jer im više nisam bio koristan. Nisam znao gdje ću. Sjeo sam u autobus za Zagreb i plakao”, rekao je Kafle, koji je tek usputnim poznanstvima uspio u takvim uvjetima ostati u Hrvatskoj.

Pixabay

Sada sam zaista sretan u Hrvatskoj’

Sada je menadžer drugim dostavljačima, radi iz kuće i zadovoljan je. “U početku, svugdje je teško. Što zbog nove kulture, jezika, ljudi i mjesta. No, sada sam zaista sretan u Hrvatskoj”, kaže Kafle koji planira ostati dulje vrijeme. Dok država radi na osmišljavanju imigracijske politike, sociolozi upozoravaju kako je sada krajnji trenutak za to. “Država treba djelovati hitno i učiniti puno”, ističe Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Iako se u javnosti najviše ističe potreba da se stranim radnicima osigura učenje hrvatskog jezika, što je važan uvjet za njihovu integraciju u društvu, Bagić smatra da je takvo gledanje na cjelokupni proces “prvoloptaški, površan i nestručan”. Država jednako žustro mora poboljšati uvjete rada i života stranih radnika. “Vidjeli smo ovih dana primjer iz medija o namjerama poslodavca da u jedan prostor, na krevetima na kat, kao u vojarni, smjesti 40 radnika”, podsjeća Bagić.

Upozorava da će takvi uvjeti smještaja dovesti do getoizacije useljenika, a država ako želi osigurati potpunu integraciju stranih radnika u društvo treba osigurati da useljenici imaju solidne životne uvjete. Sociologinja Margareta Gregurović s Instituta za migracije i narodnosti smatra da je model ad-hoc rješenja loš te da je već davno prije trebalo razraditi i donijeti smjernice po kojima bi se regulirao dolazak stranih radnika i uvjeti njihovog prihvata.

Ilustracija: Unplash

Država hitno mora osmisliti rješenje

Iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade priznaju da u Hrvatskoj još uvijek nema strateškog pristupa migracijama. Na njoj se tek počelo raditi, a među ostalim, planira se i osnivanje posebnog ureda. Gregurović ističe da bi integracijska politika trebala sadržavati “protokol i smjernice za sve dionike integracije”, odnosno definirati dužnosti svih institucija koje su uključene u taj proces. Bagić pak poručuje da država hitno treba osmisliti prijem stranih radnika, “da to ne bude stihijski proces prepušten nekoj agenciji i poslodavcima”.

Oboje sociologa upozoravaju da je integracija dvosmjeran proces pa njezina uspješnost ovisi i o spremnosti društva da prihvati one koji u njega dolaze. Prema izvještaju Hrvatskog pravnog centra iz 2023. godine, koje je ispitivalo društvene stavove stanovnika Hrvatske prema različitim useljenicima, Hrvati imaju neutralan stav prema useljenicima. “Problem je to da se ti stavovi mogu odmetnuti i u pozitivnu i negativnu stranu”, ističe Gregurović.

I Bagić to problematizira. “Prije svega, Domovinski pokret i Most pokrenuli su retoriku širenja straha od društvenih i osobnih posljedica useljavanja. Mislim da je saborski zastupnik Marin Miletić izjavio da se Hrvatska mijenja i da se više ne osjećamo sigurno. Osim što ta izjava nema nikakvog utemeljenja u stvarnim događajima, takva vrsta neodgovorne politizacije je društveno štetna”, ističe sociolog.

U jednoj europskoj zemlji inflacija je usporila u siječnju: Tome se nada i Hrvatska

Godišnje izvješće MUP-a tek navodi da je 2022. godine zabilježeno 14,2 posto kaznenih dijela prema stranim državljanima općenito, no u tu su statistiku uključeni i turisti. Na pitanje jesu li imali ikakvih negativnih iskustava, sva trojica Hininih nepalskih sugovornika odgovaraju da su čuli za nasilja, ali ne otkrivaju više detalja. Međutim, Adhikari navodi da ima ozbiljne probleme na društvenim mrežama.

 

Komentari