Umirovljenici se obrušili na premijera: Je li to Plenković najavio smanjenje mirovina?

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Politička platforma Umirovljenici zajedno, nakon izjava premijera Andreja Plenkovića o obećanjima u ‘novom’ mandatu, objavila je priopćenje u kojem se pitaju je li to premijer upravo najavio smanjenje mirovina. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Svi koji su pozorno slušali što je predsjednik Vlade Plenković obećao napraviti u ‘novom’ mandatu je da će prosječna plaća rasti do 1600 € a mirovine za 25 posto, što se na prvu mnogim umirovljenicima učinilo kao izvrsna vijest.

Naravno da će HSU, odnosno Gabričević i Silvano Hrelja kao koalicijski partneri HDZ-a (uz SUH i MUH) sve navedeno glorificirati jer je tih 25 posto najavljenog povećanja mirovina kroz naredne četiri godine slično prijedlogu HSU-a za kojeg smo već dokazali da je prevara koja u stvarnosti znači smanjenje mirovina u odnosu na plaće”, navode iz platforme koju sačinjavaju Stranka umirovljenika (SU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU).

Foto: CROPIX / Niksa Stipanicev

‘U svom programu najavljuje pad mirovina’

Oni dodaju i kako je lako izračunati da sadašnja prosječna mirovina od cca 500 € u prosječnoj plaći od 1200 € čini cca 41 %. Ako za 4 godine prosječna plaća bude najavljenih 1600 € a prosječna mirovina od 500 € se poveća za 25 % će za 4 godine iznositi cca 625 € što je u odnosu na najavljenu prosječnu plaću od 1600 € tek 39 % ili pad od 2 %.



“Mnogi ne shvaćaju da nominalni rast plaće ili mirovine zapravo ništa dobrog ne znači ako je inflacija praćena rastom cijena veća od rasta plaća i mirovina što se u Hrvatskoj događa već nekoliko godina. Radi navedenog i imamo porast broja siromašnih umirovljenika kojima usprkos rekordnom rastu mirovina kroz protekle 4 godine konstantno pada kupovna moć, a pada jer cijene rastu više i brže od mirovina”, napisali su i dodali:

“Nije slučajno da Plenković veće plaće izražava nominalno, a povećanje mirovina u postotku. Mnogima rast neto prosječne plaće s 1200 na 1600 € zvuči i više no lijepo, ali ako se u istoj rečenici navede da će se prosječna mirovina od 500 € povećati za samo 125 € odnosno s 500 na 625 € onda sva prethodna ‘ljepota’ nestaje u trenu. Sukladno obećanju HDZ-a još iz 2016. godine prosječna mirovina je već trebala biti veća za 220 € odnosno biti na obećanih 720 € ili 60 % prosječne plaće. Ne da novim programom HDZ ne kani ispuniti već dato obećanje o rastu mirovina do 60 posto prosječne plaće već u svom programu najavljuje pad mirovina s 41 posto na 39 posto prosječne plaće što je potpuno neprihvatljivo za umirovljenike”, navode.

Novi trend među umirovljenicima, odlučuju se za odlazak iz Hrvatske: Ovdje žive puno bolje

‘Ponavljanje PR priče’

“Ovo što promovira premijer Plenković je ponavljanje PR priče o navodnim uspjesima HDZ-a, o nikada većem rastu mirovina i plaća što je zapravo samo posljedica velike inflacije a ne rasta našeg gospodarstva koje realno gledajući nikada nije bilo u lošijem stanju. Nikada Hrvatska nije proizvodila manje hrane a istovremeno više uvozila, baš kao što nikada više sredstava iz fondova EU nije dolazilo u Hrvatsku uključujući i ona za gospodarski oporavak.

Rast BDP-a Hrvatske se bazira na povećanoj potrošnji umjesto povećanju proizvodnje uz stvaranje novih vrijednosti što je posljedica pogrešno strukturiranog gospodarstva koje se sve više oslanja na turizam i uslužne djelatnosti. Umirovljenici u nastalim političkim previranjima ne smiju ostati po strani ili biti nijemi promatrači jer to može rezultirati i vlastitoj propasti.

Umirovljenici u ovom veoma turbulentnom povijesnom trenutku radi svog radnog i životnog iskustva moraju jasno i odlučno preuzeti svoj dio odgovornosti za budućnost zemlje koju su i sami stvarali. Ne želimo biti ničija marioneta ili moneta za potkusurivanje već tražimo podršku, posebno osiromašenih umirovljenika, kako bi se zajedno obračunali sa siromaštvom i svima onima koji ga uporno nameću samo kako bi na muci umirovljenika mogli parazitirati”, zaključuju.

Komentari