Jurčić: Povećanje kamata Europske središnje banke je predstava za javnost

Darko Tomas / CROPIX

Profesor ekonomije Ljubo Jurčić gostovao je u N1 Studiju gdje je komentirao stanje hrvatskog gospodarstva.

“Inflacija je zapravo odraz strukture gospodarstva i kako gospodarstvo funkcionira. Kad je došla pandemija mi smo više pali, kad je prošla mi smo puno skočili. To je bio jasan znak da Hrvatska nema automatski ugrađen stabilizator ekonomije, nego plovi kako plovi. Kad padnemo padnemo, kad se dignemo dignemo. Zapravo, to pokazuje da smo pod utjecajem vanjskih sila i nemamo izgrađenu struktruru gospodarstva koja je čvrsta”, smatra Jurčić.

Jurčić dodaje da to što je inflacija niska ne znači da su cijene manje, nego manje rastu.

“Kretanje inflacije – ona ulazi u gospodarski sustav ovisno o strukturi i brzini okretaja u gospodarskom sustavu. Ona, ako nema novih udara indikatora inflacije, onda ona izlazi. Zemlje koje su efikasnije tamo će inflacija ući, ali će brzo i izaći”, tvrdi Jurčić i dodaje da bi Hrvatska mogla ući u deflaciju u prvom kvartalu iduće godine.



Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Stagnacija inflacije
“Ja očekujem da će po prirodi stvari inflacija stagnirati. Ako ne bude nekih novih negativnih uleta u gospodastvo, kao naprimjer geopolitička situacija. Hoće li se početi smirivati situacija u Ukrajini i na Bliskom istoku. Bliski istok je na granici eskalacije, a Ukrajina isto. To su dvije varijable koje mogu prekinuti proces prekidanja dobavnih lanaca, a mi smo previše ovisni o uvozu.”

Jurčić se ne slaže s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem i njegovom tvrdnjom da je inflacija pobijeđena mjerama Europske središnje banke.

Goran Mehkek / CROPIX

“Apsolutno ne. To oni hoće sebi dati na važnosti. Mjere Europske središnje banke – povećanje kamata, to je jedna klasična teorija, kada dolazi inflacija zbog potražnje. Cijene hrane porastu po toj teoriji jer potražnja za hranom poraste. Cijene hrane nisu porasle jer su ljudi počeli više jesti, nego zato što su troškovi u proizvodnji hrane otišli gore.”

“Predstava za javnost. Rekao sam da će Europska središnja banka dignuti kamatu samo da time pokaže da nešto radi, ali to nema efekta.”

Jurčić smatra da Hrvatska nije sigurna od recesije jer ne upravlja efikasno svojom ekonomijom.

Ljubo Jurčić upozorava: Inflacija će usporavati sporije nego u eurozoni, unatoč mjerama Vlade

“Nama su postoci dobri, ali brojke nisu dobre. Mi smo na 15 tisuća eura po glavi stanovnika, a prosjek Europe je 45 tisuća eura po glavi stanovnika. Mi imamo čisti prostor ispred sebe da da dignemo našu proizvodnju. Mi imamo u školskim udžbenicima, tamo piše kako dizati tu proizvodnju, samo je problem što nitko ne čita knjige u Hrvatskoj.”

Komentari